Citim zilnic sute de rânduri, dar oare câte dintre acestea ne sunt cu adevărat de folos? Când te pierzi pe facebook ore întregi, te gândeşti oare că timpul tău ar merita să fie altfel investit? Aha! Te-am prins…Hai că îţi promit să nu dau share şi nici like. Rămâne între noi, doar suntem friends.
Când erai mic ai început să citeşti pentru că aşa trebuia( poate tu ai fost norocos şi ai început să citeşti din proprie iniţiativă- felicitări). Prima carte citită a fost dăruită de părinţi sau inclusă în curricula şcolară, apoi au început examenele, ai citit cărţile pentru BAC, pentru examenul de admitere şi apoi alte câteva cărţi care TREBUIAU citite. Ai citit la viaţa ta multe cărţi, de asta sunt sigură, dar rămâne întrebarea: “ Care a fost scopul tău atunci când ai ales să citeşti o carte?”.
Când am descoperit întrebarea asta, “ Care este scopul pentru care aleg să citesc cartea asta?”, mi-am spus fără ezitare “ Wow, Alex, cât timp ai irosit până acum şi cât timp ai la dispoziţie de aici înainte să investeşti în tine”. De acolo a început o nouă poveste, fără cuprins şi fără încheiere, dar sigur cu un scop foarte bine definit.
Şi pentru că tot vorbesc despre acţiune şi ar fi chiar nesimţire din partea mea să-i impulsionez pe ceilalţi să acţioneze şi eu să stau ca fraiera să mă uit….lansez o PROVOCARE către tine. Aaaaa…Ţi-am spus că în coaching este vorba şi despre provocări? Un coach bun te va provoca să îţi dai voie să atingi rezultate pe care nicicând nu ţi-ai dat voie să le atingi. În plus, te va asista să găseşti şi resursele potrivite pentru a aduce provocarea respectivă în propria realitate.
Hai să lăsăm vorba, că-i deja târziu. Concret…Iată care sunt paşii acestei provocări:
1. Stai calm pentru câteva minute şi te întrebi sincer “ Care este scopul pentru care aleg să citesc următoarea carte?”. Îl poţi nota undeva şi îl poţi repeta până când acesta îţi devine clar ţie. Fără să te judeci că nu ai făcut asta până acum, continuă să îţi adresezi întrebarea până când simţi că răspunsul este cel potrivit pentru tine.
2. Alege o carte care să susţină scopul tău şi fără să stai prea mult pe gânduri începe să citeşti cu drag şi spor. Poţi cere recomandări oamenilor care ştii că au un scop comun ţie, sau pur şi simplu fă o plimbare în câteva librarii şi vezi ce îţi pică în mână.
3. Citeşte constant şi păstrează mereu scopul pentru care te-ai apucat de această carte.
4. Notează undeva ce îţi place din cartea asta ca mai târziu să poţi să reciteşti cele notate, să îţi aduci aminte cu uşurinţă şi poate chiar să treci la acţiune. Recunoaşte că nu ai cum să testezi chiar tot în momentul în care citeşti, aşa că notarea acelor lucruri interesante te va ajuta să acţionezi pe viitor.
5. Ultimul pas al acestei provocări este să îţi programezi să termini cartea în fix două săptămâni şi pe 7 aprilie să ne întâlnim şi să share-uim cele învăţate din cărţile citite. Pun la bătaie casa mea şi chiar şi nişte prăjituri şi vin de ţară. Fiecare participant o să aibă la dispoziţie 20 de minute pentru a ne spune ce a învăţat din cartea lui. Ştiu că eşti creativ şi o să te joci în cadrul acestei prezentări. După fiecare prezentare avem o sesiune de discuţii de încă 20 de minute.
Am testat acest instrument şi are rezultate fantastice. Cei care acceptă provocarea sunt rugaţi să-mi trimită un e-mail până pe 1 aprile pe adresa dragomir.alexxandra@gmail.com cu subiectul ACCEPT PROVOCAREA. Este de preferat să îmi spui şi ce carte anume ai ales. Mulţumesc.
Foarte interesant subiectul si ma bucur ca inca mai sunt oameni care citesc si vor sa creasca frumos cu ajutorul cartilor nu doar al internetului. Nimic nu se compara cu atingerea, mirosul si rasfoirea unei carti care te zapaceste cu minunatele informatii pe care le desprinzi din ea. As participa cu mare drag insa pe 7 aprilie sunt la munca pana la ora 22 insa. Pupici si la cat mai multe articole frumoase.
Ioana, daca exista interes promit sa mai organizez o astfel de intalnire la care fara doar si poate te voi invita. Daca simti, poti da informatia mai departe si poate o sa ai prieteni interesati. Multumesc pentru raspunsul tau. Te-as mai intreba daca tu ai descoperit scopul pentru care citesti si daca il urmezi? Ne vedem cand ne intalnim! Alexandra
Am inceput sa citesc de mica. Imi cumparau parintii carti. Tot ce a scris Ion Creanga dedicat copiilor, le-am citit chiar inainte de a ajunge in clasa a V-a. Imi placea. Imi place sa citesc pentru ca la finalul fiecarei carti invat cate ceva. Si nu imi plac romanele.Cred ca motivul este ca imi place sa invat lucruri noi. Sper ca acesta este motivul real si nu este ceva care vine in inconstient de care nu il pot constientiza. Dar imi doresc sa particip la un eveniment de genu’, poate descopar lucruri despre mine de care nici nu am stiut pana acum.