Zero sfaturi despre cum să fii fericit


_DSC0222 copyVăd peste tot articole de genul “5 paşi către fericirea deplină”, “ 10 sfaturi ca să trăieşti sănătos”, “3 poziţii ca să îţi satisfaci soţia/ soţul”, “ 23 de sfaturi pentru cum să scapi de frica de necunoscut”, “ 13 sfaturi pentru viaţa” . Nu ştiu tu, dar eu una m-am săturat de sfaturile altora.

Îmi pare rău, dar producţia de sfaturi la mine s-a terminat. Gata….a venit restructurarea. Mă amuz când văd prin anumite articole sfaturi ale unora pe care îi cunosc şi care ştiu că nu urmează acele sfaturi în viaţa lor. Atunci, la ce bun să le spun altora ce este bine să facă dacă eu nu fac ceva în acest sens?

Mi-am dat seama că pot ajuta un om să se dumirească adresându-i o întrebare care să-l scoată din problemă şi cu ajutorul căreia să-şi dea voie să găsească singur o soluţie. Da, ok, poate că nu aleg cea mai bună întrebare, dar măcar îmi dau silinţa şi facem împreună un prim pas important. La ce bun să îi dau mură în gura una bucată sfat dacă el nu are nevoie de asta. Eu sunt diferită de el şi soluţiile mele sunt diferite de ale lui….aşa că zic să am încredere în el că poate să găsească soluţia cea mai bună pentru el.

Bunica aproape că mă enerva când îmi punea întrebări şi mă lasa să mă “chinui” să găsesc răspunsuri, fără să îmi ofere pe tavă” 101 sfaturi despre viaţă”. Mai târziu mi-am dat seama că ea era un om înţelept şi mi-am dat voie să-mi devină model. Bunica era un om care strângea la masa tot satul, era centrul de greutate al familiei şi omul alături de care te descopereai pe tine. Păi de ce oare? Păi pentru că nu stătea ea aşa la calculator şi scria un articol denumit “ 10 sfaturi despre nemurirea sufletului” , articol “inspirit” în proporţie de 80% dintr-o carte nou citită lângă brazdă de ceapă nou privită….Ea era prezentă în viaţa noastră, a tuturor şi ne ajută să descoperim lumea de unii singuri- ea doar era un generator de inspiraţie şi acel om care te ajută să descoperi fără să-ţi dea pe tavă toate răspunsurile( deşi pe unele sigur le avea).

Hey, tu, cel care abia aştepţi ca prietenii tăi să vină să îţi ceară un sfat. Lasă-te de acest job. Îţi furi salariul şi pe termen lung o să am multe de pierdut. Îţi face şi ţie şi prietenilor tăi mai mult rău decât bine. Testează puţin întrebările şi ai să vezi că, deşi iniţial prietenii vor opune rezistenţă( doar erau învăţat să primească mură în gură), pe termen lung acest proces va fi unul de succes.

Renunţă să mai faci pe deşteptul şi şă crezi că tu ai soluţii pentru toate problemele oamenilor. Ai încredere în ei că pot să-şi găsească soluţiile singuri. Ai grijă să îţi dai ţie sfaturi bune fără să alergi în disperare la ceilalţi să găseşti „sfaturi la super oferta- 99,99 ron/bucată”.

Forţa zero sfaturi. Dacă măcar 10 dintre cei care citesc acest articol testează în perioada următoare tehnica întrebărilor şi renunţă la sfaturi – mă declar mulţumită. Oricum, încep bine, cu un cititor care aplică- adică eu, pentru că ştiu că eu sunt prima care îmi accept provocările. Hai că fug la treabă.

5 răspunsuri la „Zero sfaturi despre cum să fii fericit

  1. Da, Alexandra, zero sfaturi la care din cand in cand putem adauga o poveste, in unele din cazurile in care omul chiar se blocheaza: „Asta imi aduce aminte de un prieten / o prietena care …” si atat. Fara sugestii si priviri semnificative, doar pentru o eventuala inspiratie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s