Cercul minţilor superioare


_DSC0013 copy

Am promis într-un post anterior că am să scriu un articol despre acest subiect.  Am aflat pentru prima oară despre Cercul Minţilor Superioare când am citit  “Gândeşte şi devii bogat”, carte scrisă de Napoleon Hill. Este o carte de excepţie pe care o recomand cu mare drag.

Am să încep acest articol cu două extrase din carte ce vor clarifica mult mai bine decât mine acest concept.

“În timpul primului război mondial, un ziar din Chicago a publicat o serie de editoriale în care, printre alte afirmaţii, Henry Ford a fost numit un pacifist ignorant. Domnul Ford n-a fost de acord cu aceste afirmaţii, şi a intentat proces ziarului care îl etichetase astfel.

Când s-a judecat procesul, la tribunal, avocaţii ziarului au pledat pentru justificare, şi l-au chemat martor pe domnul Ford, în scopul de a-i demonstra ignoranţa. Avocaţii i-au pus domnului Ford o mulţime de întrebări, toate menite să dovedească faptul că deşi s-ar putea să posede cunoştinţe specializate considerabile din domeniul fabricării automobilelor, era, de fapt, un ignorant.

Domnul Ford a fost încuiat cu întrebări precum: Cine a fost Benedict Arnold? Câţi soldaţi au trimis britanicii în America pentru reprimarea rebeliunii din 1776? ca răspuns la ultima întrebare, domnul Ford a replicat: Nu ştiu numărul exact de soldaţi pe care i-au trimis britanicii aici, dar am auzit că erau mult mai mulţi decât s-au întors acasă.

În cele din urmă, domnul Ford a obosit să fie bombardat cu astfel de întrebări, şi, replicând la o întrebare deosebit de jignitoare, s-a aplecat, şi-a îndreptat arătătorul către avocatul care pusese întrebarea şi a spus: Dacă aş vrea într-adevăr să răspund la întrebarea prostească pe care mi-aţi adresat-o, ca, de altfel, la oricare alta, permiteţi-mi să vă amintesc că am un şir de butoane electrice pe biroul meu şi, apăsându-l pe cel corect, pot apela la oameni ce îmi pot răspunde la orice întrebare pe care vreau să mi-o lămuresc privind afacerile cărora îmi dedic majoritatea eforturilor. Acum, puteţi fi atât de amabil să-mi spuneţi de ce mi-aş îmbuiba mintea cu cunoştinţe generale, doar pentru a fi capabil să răspund la întrebări, atâta vreme cât am în jurul meu oameni care îmi pot furniza orice informaţii de care am nevoie?”

Cu multă vreme înainte să fi scris vreun rând demn de a fi publicat sau să mă fi dedicat vreunui discurs public, am adoptat obiceiul de a-mi remodela propriul caracter încercând să-i imit pe cei nouă oameni ale căror vieţi şi activităţi m-au impresionat cel mai mult. Aceşti nouă oameni sunt Emerson, Paine, Edison, Darwin, Lincoln, Burbank, Napoleon, Ford şi Carnegie. În fiecare seară, vreme de mulţi ani, am iniţiat consilii imaginare cu acest grup de oameni pe care i-am numit ,,sfetnicii mei nevăzuţi”.

Procedura era următoarea. Chiar înainte să adorm seara închideam ochii şi vedeam înlăuntrul meu acest grup de oameni aşezaţi alături de mine la masa de consiliu. Aici nu numai că aveam ocazia să mă aşez printre cei pe care îi consideram măreţi, dar dominăm şi grupul, fiind preşedinte.

Aveam un ţel bine definit în folosirea imaginaţiei mele pentru întrunirea acestor consilii din timpul nopţii. Ţelul meu era remodelarea propriului caracter astfel încât acesta să reprezinte un aliaj al caracterelor sfetnicilor mei imaginari

Concret, aceste două pasaje din carte m-au ajutat să înţeleg multe lucruri… Este vital să am cunoştinţe specifice şi să nu am pretenţia de la mine să ştiu totul şi să fac totul de una singură atât timp cât în jurul meu sunt oameni care au cunoştinţe specifice solide şi la al căror ajutor pot apela oricând. Cred că este primordial să-i lăsăm pe oameni să contribuie în viaţa noastră, dar să fim foarte buni în ceea ce facem şi astfel să putem aduce contribuţie de calitate şi noi în viaţa lor.

În plus, aceste pasaje m-au făcut să înţeleg importanţa modelelor, a procesului de modelare şi remodelare a propriului caracter. Mă pregătesc pentru o viaţă de coach şi nu îmi permit să am lipsuri în ceea ce priveşte autocunoaşterea.

Cartea aceasta m-a ajutat să-mi construiesc Cercul Minţilor Superioare, să fiu conştientă că dacă nu-l formez eu în mod conştient el se va forma automat( incluzând persoanele nepotrivite) şi să încep serios modelarea. În plus, mi-a rămas în minte următoarea frază:”Una dintre cele mai extraordinare calităţi ale lui Henry Ford era obiceiul de a lua hotărâri precise rapid, şi de a le schimba încet.”

Astfel, provocarea de astăzi este să te gândeşti la următoarele: Care sunt cunoştinţele specifice pe care vrei să le îmbunătăţeşti? Care este planul în acest sens? Care sunt persoanele din Cercul Minţilor Superioare? Din câte Cercuri ale Minţilor Superioare crezi că faci tu parte? Care îţi sunt modelele şi ce faci tu zilnic pentru remodelarea caracterului tău?

Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol chiar dacă este Luni şi mesajele de peste tot îţi imprima faptul că este “greu, trist şi de neacceptat să lucrezi  şi astăzi”. Eu sper că tu nu ţi-ai luat bilet de trăit în weekend şi îţi permiţi să te bucuri şi de celelalte zile ale săptămânii.

4 răspunsuri la „Cercul minţilor superioare

 1. 1.cunostiintele specifice-teorie sportiva si nutritia atletului de performanta;istoria poporului roman;teologie generala.

  2.planul in acest sens-citit,intrebat,din nou citit-EXPERIMENTAT

  3.persoanele din cercul mintilor superioare-persoanele pe care le admir,dar si pe care nu le inteleg(in sensul pozitiv,acela ca inca nu am toate datele informationale pt a le intelege)

  4.incerc cumva sa imbin toate cercurile si sa obtin un fir rosu al gandurilor si ideilor,firul fiind credinta intr-un singur Dumnezeu

  5.modele-oamenii care nu isi ingroapa talantul si il inmultesc,dar nu intr-un stil mercantil,ci in folosul celorlalti.
  ce fac concret pt asta:cateodata nu fac nimic,dar de cele mai multe ori,intreb-poate prea des,citesc,ma rog si sper ca remodelarea mea de fiecare zi,care e continua,sa fie spre folosul meu si al celorlalti

  • Multumim. Poti sa ne dai mai multe detalii despre cum ai aplicat tu concret aceasta metoda si care au fost rezultatele? Multumim si sunt sigura ca raspunsul tau o sa fie de ajutor atat pentru mine cat si pentru ceilalti cititori.

 2. Pingback: în faţa unui nou traseu | alexandra dragomir·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s