Grijile „este mereu peste 50”


_DSC0514 copyGrijile cu siguranţă ” este mereu peste 50 pe zi” pentru că noi suntem cei mai mari producători de griji. Îmi imaginez cum ar fi să avem o piaţă de tranzacţionare a grijilor…BURSA cred că ar fi în alertă de gradul 0. Dacă stăm puţin să judecăm la rece, chiar se fac multe tranzacţii cu aceste griji. Cum aşa? Păi începem dimineaţa producţia de griji, suntem muncitori şi producem griji pe bandă rulantă până seara târziu. Realizăm „transfer între gestiuni”, întrucât împrumutăm şi dăruim griji celor din jurul nostru. În plus, avem şi dezvoltăm echipe de producţie– doar nu stăm noi singurei aşa în fabrică ci solicităm ajutorul tuturor celor cunoscuţi. Aaaaa….să nu uităm că noi ne construim un brand zi de zi şi logic că investim şi în publicitate– atingem toate mediile şi ne promovăm grijile cum nu se poate mai agresiv. Să nu mai zic că multe din grijile produse le lăsăm moştenire urmaşilor fiind cum nu se poate mai darnici întrucât am fost „bine educaţi” de cei dinaintea noastră.

Pentru că tot se discută de restrusturări şi „criză economică”( care între noi fie vorba este în mare parte o manipulare a maselor), hai să ne asumăm responsabilitatea să lăsăm piaţa grijilor să intre în criză şi să ne apucăm de lucruri serioase. Ştiu, este atât de dureros să ne despărţim de „o afacere” pe care am dezvoltat-o şi administrat-o toată viaţa noastră. Cum să o luăm acum de la zero? Totul pleacă de la o decizie asumată şi de la un prim pas.

Eu am conştientizat cât de rău îmi făceau aceste griji în vara trecută. Nu a fost uşor deloc, m-am lovit de toate zidurile până să „mă trezesc”, am opus rezistenţă, am renunţat, dar poate cel mai important lucru a fost că mi-am asumat responsabilitatea pentru lucrurile care se întâmplau în viaţa mea şi am început să acţionez concret. Făceam asta poate şi înainte, dar cu normă redusă- ca şi când lucrăm la mine part-time. Acum lucrez la mine full time şi recunosc că îmi permit să stau şi peste program.

Pentru că în principiu îmi place să împărtăşesc tehnici pe care le-am aplicat şi au avut rezultatele scontate, am să vă spun că am descoperit în una din cărţile lui Carnegie o tehnică de abordare a grijilor pe care am personalizat-o astfel încât să aducă valoare în viaţa mea. Iată care a fost tehnica de abordare a grijilor care a început să diminueze producţia de griji.

1. Descrie concret realitatea– Aici mi-am definit cum nu se poate mai detaliat grijă, problema, contextul în care a apărut, sursele care îi dădeau putere, efectele pe care le avea asupra mea şi toate celelalte elemente care erau conexe acelei griji.

2. Descrie ce se poate întâmpla mai grav dacă stai în continuare în problema, în grijă– Aici mi-am definit în detaliu o imagine cu tot felul de elemente care puteau să rezulte din faptul că eu nu acţionez şi nu fac ceva pentru a elimina situaţia curentă. Am răspuns la întrebarea următoare: Care este cea mai gravă situaţie către care mă îndrept?

3. Care sunt opţiunile de rezolvare? Având imaginea construită mai devreme chiar în faţă, mi-am spus că eu merit altceva şi că sunt responsabilă pentru cum aleg să se întâmple lucrurile, aşa că m-am pus pe treabă şi am căutat multe soluţii pentru eliminarea acelei griji/ probleme. Am fost plăcut surprinsă să văd că găseam foarte multe soluţii şi că grija începea să fie din ce în ce mai mică.

4. Care este planul? Având toate acele opţiuni la dispoziţie mi-am făcut un plan pe care mi-am promis că îl voi urma fără doar şi poate. Am pus cap la cap opţiunile pe care eu le-am găsit, le-am ordonat, combinat şi acceptat şi mi-am făcut un plan perfect potrivit pentru mine.

5. Asumarea responsabilitatii  Mi-am asumat că voi duce acest plan la bun sfârşit şi că din momentul acela singurul responsabil pentru ceea ce se întâmplă în viaţa mea este datorită şi din cauza mea. Din acel moment, au început să se vadă rezultatele şi iată că acum mă simt extraordinar şi rezultatele vin în mod constant.

A fost foarte relevant pentru mine să îmi scriu tot acest proces pe hârtie şi să mă recompensez pentru fiecare pas realizat. Provocarea de astăzi este să îţi faci propriul tău sistem de abordare pentru grijile/problemele din viaţa ta. Să ai inteligenţa să nu iei sistemul meu de bun ci să-l adaptezi în funcţie de cine este tu.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s