AZI NU, NICI MÂINE NU FACEM CUM ZICI TU


_DSC0054 copyÎn ultima perioadă am întâlnit foarte mulţi oameni care au o dificultate majoră atunci când vine vorba să spună NU. Este un proces normal, zic eu, şi mă bucur că aceşti oameni încep să-l conştientizeze şi sunt sigură că la un moment dat vor şi acţiona.

Fiecare om care vine în viaţa mea cu “o problemă” îmi vorbeşte într-o măsură şi despre mine aşa că vă mărturisesc că în nebunia mea credeam că eu pot să fac orice şi de fiecare dată când apărea “oportunitatea” să fac ceva, spuneam DA  fără prea multe analize.

Prietenul tău te roagă să mergi cu el la peşte aproape săptămânal şi tu spui DA deşi urăşti această activitate, îţi pare că o săptămână îţi put hainele a peşte, că ai bube de la ţânţari cât pentru un an întreg şi nişte nervi cât casa ce îţi vor ajunge pentru o lună.  Prietena ta, Floricică, te invită în oraş la o sesiune de cumpărături şi foloseşte această ocazie ca să îţi umple capul cu problemele ei. Şi de data asta spui DA, deşi ştii din primul moment că ţie întâlnirea nu îţi aduce nimic constructiv.  Ai fost la un curs  foarte tare, de acolo ai luat nişte instrumente şi ţi-ai făcut un plan, eşti gata de acţiune când pe facebook te abordează un prieten care nu ţi-a mai vorbit de multă vreme. Abandonezi treaba ta şi spui DA şi de această dată.

Îţi pare cunoscut scenariul de mai sus? Mie sincer DA, dar învăţ din experienţele mele  şi din ale celorlalţi şi fac ca viaţa mea să arate mai bine în fiecare zi.  Libertatea de-a alege ne-a fost dăruită încă de la naştere aşa că mă bucur de ea în fiecare zi. 

Cât de uşor spuneai nu atunci când erai mic?( eu spuneam nu de fiecare dată când mama îmi dădea ceva “nasol” de mâncare, spuneam nu când îmi dicta ce să fac, spuneam nu la orice pas). Apoi ai început să “înveţi de la ceilalţi cum se face”. Ei erau atotputernici şi ştiau ce este mai bine pentru tine. La şcoală dacă spuneai NU unei profesoare care greşea şi tu îi atrăgeai atenţia erai etichetat ca un copil obraznic şi nesimţit din cale afară. Apoi ai intrat într-un grup de prieteni şi ca să poţi face apartenenţă la un grup ai început  să faci ce spun ei şi să laşi deoparte alegerile tale. Uite aşa s-a construit dependenţă de DA şi insuficienţă de NU. Ai fost educat să crezi că dorinţele celorlati sunt mai importante decât ale tale, că dacă refuzi să-ţi ajuţi prietenii de fiecare dată eşti egoist, că este nesimţire să te împotriveşti unor oameni cu o funcţie mai mare decât tine şi pas cu pas a început să îţi fie aproape imposibil să spui NU.

Ei bine, orice învăţ are şi dezvăţ.  A spune NU cuiva înseamnă a te respecta pe tine şi poate ar ajuta durabil pe cel care îţi cere ajutorul.  A spune NU înseamnă mai mult timp pentru tine şi pentru ceea ce ţie îţi place. A spune NU înseamnă că eşti responsabil pentru viaţa pe care o ai şi nu îi laşi de fiecare dată pe ceilalţi să îţi scrie agendă. A spune NU celorlalţi înseamnă a spune DA propriei persoane.

Cum iei tu decizia de a spune DA sau nu în acest moment? Observă-te şi vezi ce ai vrea să fie diferit. Când ai imaginea clară, vezi ce ai putea să faci concret începând de astăzi în acest sens.  Pune osul la muncă şi acţionează. Descoperă ce îţi place ţie să faci cu al tău timp. Investeşte în tine şi cei din jurul tău or să înţeleagă.

Provocarea mea pentru tine este că în următoarea perioadă să faci o listă cu lucrurile care îţi fac ţie plăcere, care îţi aduc energie şi de fiecare dată când se iveşte ocazia să ai acel nod în gât când spui DA deşi ai vrea să spui Nu să alegi din lista ta o activitate care să îţi aducă mai multă valoare decât cea care îţi este pusă pe tavă. Apoi împărtăşeşte calm care îţi este alegerea şi în timp vei observa schimbări frumoase în jurul tău. Tu alegi! Tu eşti responsabil de alegerile tale!

Aşa că lasă jos ochelarii cu diopriile altora şi începe să îţi faci singur alegerile.

Pentru că astăzi sunt darnică îţi mai împărtăşesc un instrument care a avut succes la mine şi la câţiva prieteni. În seara asta, stai 10 min şi scrie care au fost alegerile zilei de astăzi, realizează un desfăşurător al acestei zile şi vezi care au fost alegerile pe care le-ai făcut astăzi. Porneşte ziua de mâine alături de conştientizarea de astăzi şi vezi ce poţi adăuga alegerilor tale.

2 răspunsuri la „AZI NU, NICI MÂINE NU FACEM CUM ZICI TU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s