CERŞETOR ÎN PIAŢA MARE


_DSC0064Eşti înconjurat de oameni care cer ceva şi care nu sunt în stare să ofere nici cât negru sub unghie? Te plângi zilnic că cei din jurul tău sunt răi şi că lumea asta este atât de parşivă? Dar tu ce faci? Stai şi te plângi şi cerşeşti iubirea lor? Eşti dependent de ei şi tot ce faci este să te agăţi de cei din jurul tău?

Eu cred că fiecare om vine în viaţa asta cu un scop, cu o misiune, cu un mesaj dar pe parcurs fie închide ochii şi se face că nu le vede fie pune mâna şi munceşte, mănâncă mult morcov, îşi îmbunătăţeşte privirea, îşi vede misiunea şi se apucă serios de treabă. Eu aduc un mesaj celor din jurul meu, tu aduci un mesaj celor din jurul tău, el /ea aduce un mesaj celor din jurul lor( gata că primesc premiu de la profa de romană şi pentru moment nu sunt pregătită). Acceptă asta şi apucă-te de treabă.

Ziua ta de lucru arată simplu. Te trezeşti de dimineaţă, îţi iei o sticlă de apă şi mergi să cerşeşti, să le ceri celorlalţi să îţi spună ce este mai bine pentru tine, să te milogeşti de ei să îţi ofere puţină iubire. Ei trec pe lângă tine, unii te batjocoresc, alţii zâmbesc şi trec mai departe, alţii se îndură şi îţi pun în cutia milei “ misiunea lor”. Tu te apuci de treabă. Le îndeplineşti misiunile şi uite aşa te transformi în maşină de “ împlinit visuri ale apropiaţilor”. Mâine acelaşi program. Poate ai noroc şi astăzi primeşti o misiune apropiată de misiunea ta. Este greu să se întâmple asta. Oricum, stând să cerşeşti “mesaje, misiuni, visuri” de la ceilalţi” nu mai ai timp să le cauţi pe ale tale. Eşti din ce în ce mai obosit. Îţi muţi locul în locaţii mai „bine văzute”, dar oamenii şi misiunile rămân aceleaşi. Meseria asta de cerşetor de “misiuni, mesaje şi visuri” te îmbolnăveşte. Ai tot mai puţină energie, tot mai puţin timp pentru tine. Într-o zi spui STOP. “ Dragilor, astăzi nu mai merg la cerşit în piaţa mare. Locul meu nu este acolo. Dacă vrei, poţi merge tu, tu sau chiar tu. Eu m-am săturat. Merg să îmi caut singur misiunea. “ De aici începe povestea ta. Până acum ai fost “suflor” cu normă redusă în viaţa celorlalţi. Nimic nu era al tău. Totul era împrumutat şi mult prea de la second hand.

Dacă stai în piaţa mare şi cerşeşti de la ceilalţi te asigur că nu o să vină nimeni să îţi pună în cutia milei “mesajul, misiunea ta”. Caută singur. Experimentează cât mai mult. Vezi ce îţi place, ce îţi aduce energie şi perfecţionează-te. Fă asta singur. Imediat ce ai descoperit mesajul pe care vrei tu să-l aduci în lume, stai calm şi nu mai ascultă” sfaturile atotputernice” ale celor cu “intenţii bune”, ale celor care declară că îţi vor binele suprem.

Am fost şi eu cerşetor şi încă unul profesionist. Mama visa să lucrez într-o bancă, unchiul să fiu un bun auditor. Am dat la ASE şi timp de 5 ani am cam făcut ce lor le convenea. Misiunea mea se tot arată, iar eu aveam timp de ea în regim part-time. A venit ultimul semestru de master şi atunci am avut curaj să spui STOP. Mi-am acceptat misiunea, mesajul şi m-am apucat serios de treabă. Au venit şi oamenii potriviţi alături de mine şi uite că acum lucrurile s-au aşezat. Totul a pornit de la decizia de-a renunţa să îndeplinesc misiunea celorlalţi.

Aşa că:

  • Fă tot ce poţi să descoperi care este mesajul, misiunea pe care trebuie să o aduci în lume. Când ai descoperit toate acestea ai aroganţa să rămâi pe drumul tău chiar dacă ceilalţi ştiu mereu ce este cel mai bine pentru tine. 
  • Vorbeşte lumii despre misiunea ta prin faptele tale. De vorbe s-au săturat. Câştigă vizibilitate prin munca ta.
  • Fii diferit şi congruent cu mesajul, misiunea ta. Dacă vorbeştii lumii despre arta prin fotografie şi tu nu ai nici măcar un aparat digital…
  • Nu-ţi impune mesajul în viaţa celorlati. Cine are nevoie de mesajul tău o să se oprească să vorbească cu tine, o să vrea să lucreze cu tine şi nu o treacă indiferent pe lângă tine.
  • Ai grijă de misiunea ta. Creşte-o şi ţine-o mereu aproape chiar şi atunci când treci prin momente mai grele. Recompensează-te mereu pentru lucrurile pe care le faci în congruenţă cu misiunea ta.
  • Inconjoară-te de oameni care au misiuni comune cu ale tale. Mediul te influenţează fără să îţi dai seama, aşa că stai pe lângă oameni asemeni ţie sau mai tari decât tine.
  • Reevaluează misiunea şi vezi în ce stadiu de implementare eşti. Măreşte pasul, munceşte mai mult, distrează-te mai bine şi fă tot ce poţi ca să atingi câţi mai mulţi oameni cu misiunea ta.
  • Adu ceva nou prin misiunea ta în comunitatea din care tu faci parte. Fă lumea mai bună pentru că tu ai trecut prin ea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s