Training-uri, workshop-uri si alte avioane


535688_606149109417400_1801728655_nSunt în perioada în care metoda mea de învăţare este observarea. Observ că există cursuri, training-uri, workshop-uri, programe, elicoptere şi avioane  pe tot ce înseamnă formare de abilităţi, competenţe, comportamente sau descoperire de sine.  La fiecare intrare pe net găsesc un super training care te ajută să scapi de kilogramele în plus, de stresul de la job, îţi oferă acum şi numai acum reţeta fericirii şi unde pui că îţi mai oferă şi un discount- dacă mai aduci o persoană îţi oferă o super reducere de 50 RON.

Cum îmi plac întrebările, m-am întrebat: „Măi Alexandra, cum se face că oamenii nu fac schimbări magistrale după ce parcurg un program de formare personală, dezvoltare personală?”.  Cum se întâmplă că mergem la un workshop în care înveţi cât de importantă este comunicarea eficienta în cuplu, îţi iei 5 pagini de notiţe şi UPS, când ajungi acasă tragi o ceartă serioasă cu partenerul tău? Unde s-au dus toate notiţele? Au rămas pe caiet. În viaţa reală nu ajung vorbele ci faptele. Cum se face că mergem la formari pe coaching şi când ajungem în viaţa reală nici măcar pe noi nu ne putem ajuta? Cum se face că în cadrul programelor de dezvoltare personală ne simţim extraordinar, suntem fericiţi, energici, motivaţi, simţim că după ce vom pleca de acolo vom schimba lumea şi imediat după 3 zile multe din lucrurile notate în cadrul cursului au zburat din viaţa noastră? Toate sentimentele acelea de bunăstare şi abundenţă sunt acum înlocuite de cele comune vieţii noastre. Uităm instant de promisiunile făcute în cadrul programului de formare personală şi ne întoarcem la obiceiurile noastre vechi.

Ne-am obişnuit să mergem la cursuri de dezvoltare personală. Pare să fie noul trend. Pare să fie la modă să mergem la cursuri peste cursuri.  Cu ce scop facem toate astea? Mergem la cursuri doar pentru că este la modă, pentru că aşa intrăm în rând cu oamenii şi rămânem cu nişte notiţe pe o agendă şi când vine vorba să aplicăm concret în viaţa noastră spunem PAS? Cu ce ne deosebim noi de  cei care taie frunză la câini? Nu spun aici că este un lucru dăunător să mergem la cursuri ci susţin că este dăunător să mergem la cursuri şi să nu aplicăm nimic din ceea ce învăţăm acolo.

Hai să spunem adevărul:

Trainer-ul, coach-ul nu este responsabil de schimbările pe care tu le faci în viaţa ta. El te asistă, îţi oferă un cadru de dezvoltare, îţi oferă nişte instrumente şi rămâne în responsabilitatea ta să le evaluezi, adaptezi şi aplici concret în viaţa ta.

Sunt mulţi „ traineri” care nu au nici în clin nici în mânecă cu subiectele pe care le livrează. Îţi oferă ţie nişte informaţii pe care nici măcar ei nu le-au testat şi aplicat în viaţa lor. Tu plăteşti nevoii tale. Te atrage tema programului şi nu te interesează cine şi cum livrează. Scoţi din buzunar nişte bani serioşi pentru că tu crezi că dacă mergi la acel program îţi vei rezolva problema. Nu trainer-ul rezolva problema ta. Le are şi el pe ale lui.

Slăbitul, încrederea în sine, lăsatul de fumat şi alte obiective măreţe se ating în liniştea „ căminului tău”.  Când spun liniştea căminului tău mă refer la faptul că tu cu tine, în linişte, poţi să-ţi rezolvi problemele şi să aduci liniştea şi sănătatea în viaţa ta. Am mers la multe cursuri, dar cele mai mari schimbări le-am făcut când am stat liniştită cu mine şi m-am apucat de treabă.

Adevărul lui nu trebuie neapărat să fie şi adevărul tău.  Un trainer îţi transmite nişte informaţii care se pot aplica sau nu şi în viaţa ta. Dacă el îţi spune că a slăbit prin metoda X nu înseamnă că tu trebuie să mergi acasă şi să aplici fix metoda X. Arunci toată carnea din frigider şi te apuci să mănânci totul după cele notate şi după fix o săptămână te adună salvarea de pe stradă. Trece totul prin filtrul tău personal. Vezi ce informaţii îţi sunt potrivite şi găseşte singur o modalitate de-a aplica cele învăţate.

Şi pentru că totul are putere dacă este spus din experienţă personală, vă spun că am mers la multe cursuri, formari şi alte avioane. Am apreciat sincer oamenii care mi-au livrat informaţiile. Unele dintre informaţiile acelea au rămas pe agendă, fără să îşi găsească aplicare concretă. Am făcut schimbări mari când am stat eu cu mine şi m-am apucat de treabă. Am făcut linişte şi am pus cap la cap toate cele învăţate şi mi-am făcut propriul model. Mi-am ascultat corpul şi intuiţia şi atunci am făcut marele pas către mine.  M-am simţit la un moment dat bombardată de toate informaţiile şi am zis că vreau să iau o pauză şi să le pun în ordine. Nu mă ajută prea mult să ştiu multe metode şi tehnici ci mă ajut în mod real dacă iau câteva dintre ele, le modelez după ceea ce sunt eu şi apoi mă pun pe treabă. Asta sunt eu.

În final de articol simt să spun: Ai grijă ce alegi? Alegerile tale îţi contruiesc „acum-ul”.  Stai lângă oameni cu mesaj şi construieşte mesajul tău. Ai grijă să aplici ceea ce spui şi rămâi sincer cu tine. Training-urile şi programele de formare sunt instrumente prin care tu poţi ajunge acolo unde îţi doreşti, dar ştii vorba aia „Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă în sac.”

 

 

 

 

 

 

 

2 răspunsuri la „Training-uri, workshop-uri si alte avioane

  1. „Am făcut schimbări mari când am stat eu cu mine şi m-am apucat de treabă.” este esenta intregului articol:a avea incredere in tine, in ceea ce simti in interiorul tau, a avea curajul de a fi tu insuti, chiar daca asta poate insemna uneori schimbari radicale. Pana la urma e viata ta si daca n-o traiesti cu pasiune, cu bucurie, cu un scop, de fapt traiesti viata dictata de cei din jur.

  2. Superba fraza :”“Am făcut schimbări mari când am stat eu cu mine şi m-am apucat de treabă.” mi-am notat pe panou sa o vizualizez si sincer a produs un mare click in mine. mi-as dori sa ne cunoastem la un ceai intr-o zi. ce parere ai?multa bafta in continuare cu proiectele tale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s