În ultima perioadă în familia mea se întâmplă lucruri ciudate legate de sănătate. Tata a dat startul şi se pare că nici bunicul nu stă deoparte. Toate poveştile astea m-au pus pe gânduri şi am început să-mi pun întrebări. De unde vine boala asta? De ce unele popoare sunt mai sănătoase decât celelalte? Cum se face că sunt oameni care nu au vreo problemă majoră de sănătate până în momentul morţii? Întrebările şi răspunsurile au venit ca pe bandă rulantă.
Eu cred că există o comunicare directă între boala şi emoţiile noastre ( ştiu că nu spun ceva nou, dar acum conştientizez mai bine ca niciodată relaţia asta de interdependenţă). Este ca şi cum ar exista un tărâm al bolilor şi un tărâm al emoţiilor. Ambele au abonamente la Cosmote şi pot să vorbească 2000 de minute într-o lună. Tărâmurile astea au nişte cameriste care fac mereu curat în resortul bolilor şi al emoţiilor. Există un pod între cele două tărâmuri şi oricând o emoţie negativă porneşte către noi îşi cheamă şi boala aferentă. Tărâmul emoţiilor a luat naştere primul fiind urmat la scurt timp şi de construirea tărâmului bolilor. Cei de pe tărâmul emoţiilor şi-au dat seama că nu au cum să materializeze emoţiile negative şi aşa a luat naştere un tărâm în care emoţiile negative se pot duce în concediu şi îşi pot cunoaşte perechea potrivită-boala. Cine controlează cele două tărâmuri? Noi- fiecare cu tărâmurile noastre. Totul ne vorbeşte despre alegeri. Tu hrăneşti “oamenii” de pe cele două tărâmuri. Tu alegi să le dai de mâncare emoţiilor tale şi tot tu îţi hrăneşti boala. Câteodată în lumea exterioară tu eşti cel care pledează pentru sănătatea în lume şi seara când ajungi acasă pregăteşti cea mai bună mâncare pentru tărâmul bolilor. Unde mai este aici congruenţa între ceea ce spui şi ceea ce faci cu adevărat?
M-am întrebat când apare boala şi mi-au venit instant în minte următoarele răspunsuri:
Boala ca sistem de a atrage atenţia-Cand simţi că nu eşti iubit şi apreciat de către cei din jurul tău apare boala ca sistem de atragere a atenţiei. Pur şi simplu începi să îţi hrăneşti tărâmul bolilor prin tot ce simţi, faci, vorbeşti, eşti. Îţi mobilezezi tot corpul şi pur şi simplu începi să aduci boala în viaţa ta pentru că la nivel subconştient îţi dai seama că aceasta este modalitatea prin care poţi avea parte de iubirea celor din jurul tău.
Boala ca rezultat al neîncrederii-Zilnic te compari cu ceilalţi, îţi este frică să nu îţi pierzi relaţia de 3 ani, nu îţi place faţa ta, eşti nemulţumită de corpul tău, începi să crezi că tu nu eşti bun de nimic şi că orice ai încerca eşti predestinat să eşuezi, eşti invidios pe toţi cei care au ajuns să fie fericiţi. Uite că tărâmul emoţiilor este condus acum de emoţiile negative care îşi cheamă bolile aferente la o petrecere. Cine plăteşte nota? Tu.
Boala ca sistem de autosabotare- Pare că viaţa ta se îndreaptă către lucruri minunate când începi să resimţi o mare frică- Dacă nu o să fiu în stare? Dacă nu sunt încă pregătit pentru asta? Dacă încă nu merit să am şi să fiu toate astea? Ce faci tu acum? Te autosabotezi şi îţi chemi boală ca să te scape de tot acest bine. Ea vine negreşit. Are un sistem mai performant decât TGV-ul.
Boala ca sistem de empatizare– Soţul tău este bolnav şi tu începi la un moment dat să te învinovăteşti de sănătatea ta şi tărâmul bolilor recepţionează acest stimul pe care tu l-ai trimis, se mobilizează instant şi îţi trimite o boală şi tie- aşa că să nu te mai învinovăţeşti că nu ai şi tu cu ce te lăuda.
Lista asta poate să continue la nesfârşit. Sfârşesc acest articol în ideea că pe tine te poate afecta tot ceea ce tu laşi să te afecteze. Ştiu că lumea nu este roz în jurul tău, dar ce se întâmplă dacă avem o singură viaţă ….merită să o trăim în boală? Eu merit să fiu sănătoasă. Tu meriţi asta? Îţi dai voie să fii sănătos. Cum poţi să faci asta?
Am un instrument testat– să presupunem să te-ai enervat pentru ca nişte oameni nu sunt organizaţi şi că tu trebuie să suporţi consecinţele, în prima instanţă simţi cum enervarea îţi cuprinde tot corpul. Spune în următoarea secundă “enervare=boala” şi fă tot ce îţi stă în putinţă să te calmezi. Relaxează-ţi muşchii, respiră şi repune calmitatea în funcţiune. Poţi face asta cu orice emoţie negativă pe care o trăieşti.
Ai curaj să fii sănătos? Asul din mâneca ta este sănătatea ta. Joacă a ta carte pentru că meriţi.
Metoda propusa in ultimele randuri nu functioneaza. Se cheama suprimarea emotiilor si are efect de scurta durata. Transformata in metoda va duce la reprimarea emotiilor (adica, pentru a folosi comparatia dvs., cameristele ascund gunoiul sub pres); reprimarea emotiilor nu e o solutie ci chiar cauza multor tulburari functionale.
La mine acea metoda functioneaza ca si mod de constientizare. Imediat ce constientizez ca emotia respectiva nu este folositoare o inlocuiesc si tare bine im este mai apoi. Multumesc Dan pentru completare. Completarea ta este o dovada vie a faptului ca o metoda nu poate sa fie potrivita pentru toata lumea. Multumesc mult pentru a ta completare.
Cu ce inlocuiesti (pe loc!) o emotie negativa? Descrie mai pe lar metoda.