Învăţ prin observare


_DSC0013-2

Am început acum mai bine de trei luni un proces fain de învăţare, învăţarea prin observare. Mă bucur de acest proces de învăţare în fiecare clipă a vieţii mele. Am găsit un instrument prin care să îi dau de treabă minţii mele. Am observat la mine ce putere au aceste observaţii zilnice, mă susţin să cresc sănătos din toate punctele de vedere. Învăţ jucându-mă, amuzându-mă şi uitându-mă la ce se întâmplă în jurul meu. Aduc lucrurile respective în viaţa mea şi mă întreb „De ce am observat asta?” şi „Cum mă poate ajuta observaţia asta să cresc sănătos?”. Ce am observat la mine în ultima perioadă? Observaţiile sunt din ce în ce mai cu esenţă. Vin din ce în ce mai autentic şi uneori fix atunci când am nevoie de ele. Aduc cu ele analogii la care înainte mintea mea plină de griji nu ar fi putut să îşi facă timp să se gândească.

Mă joc în continuare, mă provoc să-mi fac zilele frumoasă căci eu sunt responsabilă de viaţă pe care o trăiesc.

Am hotărât că începând de astăzi blogul meu să se bucure şi el de observaţiile mele. Iată mai jos 3 dintre acestea.

Îţi doresc o zi cu zâmbet şi dacă simţi că astăzi meriţi să observi şi tu ce este în jurul tău şi să începi să-i dai minţii tale de lucru, eu te invit la joacă.

1. DA. ÎMI DAU VOIE SĂ FIU FEMEIE

Îmi dau voie să râd, să plâng, să fiu naivă câteodată, să las garda jos şi să fiu sexy. Îmi mai dau voie să îmi aleg visurile, să mă las condusă de el, să învăţ despre limbajul lui de iubire şi să-i vorbesc pe limba lui.

Îmi mai dau voie să cânt şi să ţopăi, să mă joc ca un copil, să cer ajutor dacă am nevoie, să fac greşeli şi să învăţ din ele. Îmi mai dau voie să am timp doar pentru mine, să accept că mă orientez mai greu în spaţiu( dar întreb oamenii şi ajung unde vreau) şi să mă accept şi să „lucrez la mine” cu răbdare.

DA. ÎMI DAU VOIE SĂ FIU FEMEIE.

2. SCUZELE DIN BUZUNAR

Plimbare cu bicicleta. Mă bucuram de libertatea pe care ţi-o oferă o plimbare cu bicicleta când în faţa mea văd un băiat cu probleme locomotorii pe o bicicletă specială, mergea încet şi se bucura de ce era în jurul lui. Ce îmi spune mie omul ăsta? Nu există motiv real pe acest pământ pentru care să nu te bucuri de ce este în jurul tău… există însă scuze multe şi mărunte. Aşa că dacă treci prin perioade mai grele, gândeşte-te câte scuze ai în buzunar şi ai să vezi că acestea mai mult te împovărează…

3.  CALITATEA OMULUI

Marţi în drum spre job am întâlnit o doamnă care dădea cu mătura în faţa unui bloc şi din instinct am salutat-o. Mi-a zâmbit şi era nedumerită… „cum de mă salută pe mine?”. Era o doamnă simplă, curată şi frumoasă. Am apreciat cu câtă responsabilitate îşi făcea treaba.

Apoi pe seară în drum spre casă m-am întâlnit cu un vecin. L-am salutat şi s-a uitat ciudat şi de sus la mine. A trecut mai departe fără să schiţeze ceva. Nu se punea problema că nu mă cunoştea, dar pur şi simplu a ales să îşi păstreze aroganţa.

O întâmplare faina care îmi vorbeşte despre valorile oamenilor şi despre faptul că tot ceea ce contează este calitatea omului nu funcţia sau situaţia în care a ajuns.

2 răspunsuri la „Învăţ prin observare

  1. Imi place ca aduci in atentie cazul cu salutatul de la punctul 3.
    As comenta ceva pe langa insa: uneori chiar si cei care saluta oameni pe care nu ii cunosc pt ca asa simt sa faca pe moment, sau care fac complimente unor oameni pe care nu ii cunosc si nu ii vor mai vedea, etc, li se poate intampla si lor sa fie cei care nu stiu sa raspunda la un salut primit prin surprindere, sau la un zambet…cateodata sunt in lumea lor, cateodata la un zambet neasteptat primit, reusesc sa zambeasca in interior dar zambetul nu reuseste sa ajunga la buze atat de repede. Am incredere ca stii tu ce stii sa l fi pus pe vecinul in povestea ta..dar sunt cazuri in care imi place sa dau a doua sansa..cand salut din nou : )
    * e prima data cand citesc ceva scris de tine-(pt azi ajung 4 articole, sa anu se faca ora 8 si sa incep sa fiu nemultumita ca nu am facut nimic din toate ‘regulile’ citite, ca in articolul Reguli peste reguli), si mi se pare matur, bine organizat, la obiect, idei originale cu care expui idei mai mult sau mai putin clasice de dezvoltare personala. Am sa mai citesc: )

    • Ai mare dreptate Irina. Uneori oamenii sunt in lumea lor si chiar daca nu saluta nu inseamna ca nu sunt oameni faini. M-am mai intalnit cu vecinul cu pricina si am inceput sa ne salutam. Zambet, dupa zambet am inceput sa ne cunoastem. Ma bucur ca iti place cum scriu. Sper sa fie de folos. Multumesc Irina. Astept in continuare comentariile tale. Seara cu zambet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s