Stresatu’ şi superficialu’


_DSC0249Am participat zilele trecute la Speaker Elite şi unul dintre lucrurile care m-au atras atenţia este legat de un aşa numit domn  Stresatu’ şi un prieten de-al lui, domnul Superficialu’.

Cei doi oameni sunt prieteni din copilărie, se păstrează mereu în formă şi au o relaţie diferită cu vieţile lor. Personal, am fost în ambele roluri- şi de Stresată şi de Superficială.  Aceşti domni au două mâini, două picioare, nu sunt minimarţieni ci oameni normali pe care îi întâlneşti în viaţa de zi cu zi.

Cum îşi trăiesc viaţa cei doi oameni?

Superficialu’ – se trezeşte într-o dimineaţă de toamnă şi îşi spune cu încredere şi putere “ De luni( întotdeauna lucrurile se întâmplă de Luni) voi alerga zilnic 2 ture de parc şi voi slăbi 5 kilograme în 3 luni pentru că îmi doresc să am o viaţă sănătoasă”. Are o energie fantastică şi parcă simte că va dărâma munţii. Postează pe facebook despre decizia lui şi lumea începe să-l felicite. Se simte bine chiar dacă nu a început nici măcar să îşi ia echipamentul sportiv. Începe şi îşi scrie mesaje motivaţionale şi le postează peste tot în cameră. Dacă în weekend se întâmplă să iasă în oraş începe şi le povesteşte prietenilor lui despre ce se va întâmpla începând cu ziua de LUNI. Prietenii sunt puţin reţinuţi pentru că nu puţine au fost cazurile când a vorbit şi când a venit vorba de implementat a dat bir cu fugiţii.  De are prieten/ prietena îi spune de mii de ori ce faptă faină începe el de Luni.

După cum ne poartă povestea, Superficialu’ nostru ajunge în ziua de Luni. Totul este pregătit. Adidaşii au fost scoşi de la naftalină şi se trezeşte el aşa, de dimineaţă şi îşi îndeplineşte obiectivul. Se simte extraordinar şi începe din nou să vorbească despre ce mare ispravă a făcut el. Vine şi ziua de Marţi şi continuă să alerge. Momentul culminant se petrece Joi. Povestea devine emoţionantă.  În viaţa lui apare ceva “foarte important”  şi este “obligat de împrejurări” se renunţe la alergat.  Toată această renunţare este “ pentru moment”- aşa zice el deşi poate abia peste trei luni se mai apucă să mai facă ceva.

Stresatu’– este prietenul mai “înţelept” al Superficialului. A învăţat din experienţa bogată a prietenului lui că atunci când îţi stabileşti un obiectiv, este indicat să nu spui la nimeni ce urmează să faci, să faci acel lucru şi dacă văd schimbări şi ceilalţi este ok dacă nu tot ok rămâne. Astfel, Stresatu’ nostru  se trezeşte într-o dimineaţă( după cum  se observă totul se întâmplă dimineata) şi îi vine o super idee de afacere. Pune totul pe hârtie pentru că vrea să elimine cât “mai mult din stres”.  Se planifică, se stresează, se confruntă cu mari probleme, dar ce este important este că rezistă în poveste cam trei săptămâni. Ce face în aceste trei săptămâni: lucrează neîncetat, se luptă, rezolvă probleme peste probleme,  trece prin probleme ca un adevărat luptător, iar se stresează, se critică pentru orice pas greşit pe care îl face, iar se planifică, iar se loveşte de ziduri, începe să îi placă, iar se stresează, se luptă şi iar se luptă.  Stresatu’ nostru se lupta din greu cu problemele, le rezolvă, apare o altă problemă, iar se luptă. Viaţa lui a devenit din ce în ce mai apăsătoare. Începe să-l cam doară stomacul. De la atâta luptă cred şi eu… Se tot învârte într-un “cerc vicios”. Ce face de dimineaţă până seară este să se lupte şi să se streseze.

Într-o dimineaţă, pe când Superficialu’ începuse din nou cu poveştile lui despre cât de fantastic va fi el după ce va atinge noul OBIECTIV, Stresatu’ nostru se hotărăşte să renunţe la stres şi la luptă. Tot într-o dimineaţă se trezeşte el aşa, că poate să rezolve lucrurile şi altfel. Îşi dă seama că nu lupta îl va aduce la câştig. De astăzi îi revine calmitatea. Ia lucrurile şi le rezolvă în cel mai sănătos mod. Problemele par să nu mai apară în număr aşa de mare. Se întâmplă un lucru fantastic. Stresatu’ nostru devine un STAR.

STARUL nostru începe automodelarea şi în curând vom auzi despre el că va da ceva măreţ lumii în care trăieşte, va contribui în cel mai frumos mod şi va face ca existenţa lui aici să fie cu un scop măreţ.

Personal am fost prin toate rolurile.  Întrebarea care pe mine m-a ajutat a fost “ Cum fac să îmi fie bine?”. Răspunsurile au venit şi lucrurile s-au legat. Acum sunt într-un proces de automodelare şi mă bucur de tot ce primesc zilnic. Rolul de superficial şi stresat nu mă coafează acum.

Te provoc să te uiţi cu sinceritate la viaţa ta şi să vezi în care rol eşti acum. Nu există rol bun sau rău. Totul este potrivit pentru momentul acesta. Important este ce faci cu ceea ce eşti acum. Încotro vrei să se îndrepte viaţa ta? Cred că aici vine o întrebare cheie” Ce îmi place să fac, care este pasiunea mea, ce sunt dispus/dispusă să fac cu plăcere?”. Dacă deja ştii, mergi înainte, iar dacă încă nu ai aflat, focusează-te pe a afla ce îţi place mai mult, ce îţi oferă energie şi mergi înainte cu visul tău.

Ştiu că la începutul oricărui lucru din viaţa ta te simţi ca pe un tărâm străin( aşa cum se întâmplă şi în fotografie). Bucură-te, concentreză-te şi ai să scapi ” de răul de mare” şi de celelalte probleme şi vei ajunge să dăruieşti ceva măreţ lumii. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s