Freestyle coaching şi mersul pe bicicletă


_DSC0311_2_3_4_7_tonemapped_tonemapped copyCOACHING-ul este ca metafizica- nu-l înţelegem în profunzime, dar este în tot ceea ce ne înconjoară.  De astăzi am să încep să scriu mai mult despre pasiunea mea, am să împărtăşesc cu voi ce simt eu când mă raportez la coaching şi vă invit să păşim împreună pe un tărâm al învăţării prin observare.

Am observat în ultima perioadă oameni care aleargă ca la maraton când aud de coaching. Alergăm către schimbare şi suntem în stare să facem orice pentru a schimba ceva în viaţa noastră. Simt că mulţi dintre noi credem că dacă trecem printr-un program de coaching vom fi zen, vom fi sănătoşi, vom avea cele mai bune relaţii, vom avea job-ul dorit, banii or să curgă în viaţa noastră, ne vom descoperi valorile şi vom fi mereu în congruenţă cu ele. Alergăm să fim salvaţi de un coach când simţim că viaţa noastră merge într-o direcţie nu tocmai bună.

Ei bine, deşi poate ar face bine la viitorul meu brand de coach să promovez că acest proces de coaching va rezolva toate problemele din viaţa ta, poate ar fi bine pentru un număr mai mare de clienţi să spun că dacă faci coaching cu mine vei avea mai mulţi bani, vei fi sănătos tun, vei avea relaţiile cele mai bune, te vei iubi şi aprecia pentru totdeauna… Ei bine, nu spun asta. Mi-am promis să fiu sinceră şi iată că ceea ce simt eu este că acest proces de coaching are rolul de-a te asista să  înveţi cum să mergi pe bicicletă. Alături de coach îţi STABILEŞTI VISUL, deschizi bine ochii, mintea şi sufletul şi te uiţi la REALITATEA ta, CONŞTIENTIZEZI ce se întâmplă cu tine, cauţi cele mai bune OPŢIUNI pentru tine şi construieşti VOINŢĂ ŞI RESPONSABILITATE. Totul este ca un ciclu pe care îl repeţi până când înveţi să mergi pe bicicleta în fiecare domeniu al vieţii tale.

Cine spune că în cele 12 şedinţe( să presupunem că atâtea alegi să faci) îţi vei rezolva toate problemele care te frământă acum şi vei fi zen te “minte împachetat”. Ce sugerez eu că este fain să faci… Fugi cât te ţin picioarele  şi fereşte-ţi buzunarele.

Frumosul adevăr este ca un proces de coaching te învaţă cum să” mergi pe bicicleta” într-un anume palier al vieţii tale. Problemele apar în viaţă, chiar şi după un program de coaching “revelator de schimbător”.  Ce te faci atunci? Alergi cu bicicleta în spinare la coach şi îi spui din nou, “Dragule, am nevoie de tine- vreau să învăţ să merg pe bicicletă şi în domeniul ăsta.”? Eu zic că nu. Dacă programul de coaching a fost făcut aşa cum este potrivit, tu vei avea capacitatea să “mergi pe bicicletă” şi în această nouă provocare.

Un coach bun nu creează dependenţă. Un coach bun construieşte în tine încrederea că ai potenţial să îţi rezolvi orice provocare şi plantează în sufletul tău sămânţă de campion. Nu trebuie să mergi la coach ca la dentist– apare o carie şi mergi repede la dentist- la dentist este absolut normal să mergi, doar nu o să stai acasă să-ţi rezolvi singur caria.

De ce am scris articolul acesta? Pentru că mă tot urmăreşte o întrebare “ De câte şedinţe de coaching am nevoie ca să mă schimb?” Schimbarea se produce în permanenţă. Avem o viaţă la dispoziţie ca să tot schimbăm lucruri în viaţa noastră. Nu există un număr fix de şedinţe pe care să le faci şi după să iei atestat de om zen. COACHING-ul înseamnă viaţa, şi cum viaţa merge mereu înainte an după an şi coaching-ul continua an după an.  Eu am făcut coaching acum mai bine de 5 ani, am rezolvat multe lucruri în perioada respectivă, dar ceea ce cred că a fost esenţial a fost că alături de ELENA CAPRUCIU am învăţat “să merg pe bicicletă”. Problemele au tot apărut de atunci. Sunt om şi problemele sunt parte şi din transformarea mea. Ce am făcut cu problemele? Le-am luat cu mine pe bicicletă. Le-am transportat de unde eram până unde vroiam să ajung, am avut grijă să fiu responsabilă şi conştientă de fiecare mişcare şi am făcut lucrurile să se întâmple.

Ce vreau să spun cu articolul acesta? Un coach nu va rezolva toate problemele din lume. Alături de el vom învăţa să mergem pe bicicletă. Vom folosi această îndeletnicire toată viaţa şi ori de câte ori va apărea o provocare  o “vom urca pe bicicletă” şi o vom duce din punctual A în punctual B victorioşi.

Alegerea unui coach este o chestiune delicată. Îţi doresc să alegi unul care te învaţă să mergi pe bicicletă nu îţi dăruieşte dependenţă şi de fiecare dată când ai o provocare te învaţă să-l suni şi el vine repede “la un program de coaching” şi te cara în spinare din punctual în care eşti în punctul în care vrei să ajungi.

Ai grijă de bicicleta ta şi de coach-ul care te asistă să o foloseşti…Uneori porneşti acest proces de coaching dintr-o cameră obscură( aşa cum se întâmplă şi în fotografie), dar pas cu pas, „pedala după pedala”, începe să se facă lumină în viaţa ta. 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s