TU TU TU– Îţi aminteşti când erai ultima oară liniştit/ liniştită în maşina ta şi deşi era un trafic infernal, tu te simţeai bine? Tocmai ai avut o zi frumoasă şi îţi iei timpul acesta pentru a te bucura de realizările tale. Ai radioul deschis şi cei de la radio parcă ţi-au simţit starea. Curg melodiile frumoase. Hai că te simţi bine, ce mai încolo şi încoace. În peisajul acesta liniştit îşi face apariţia un om nervos care începe să claxoneze în intersecţie. Tu TU TU-şi claxonează şi iar claxonează. Intersecţia este full, dar nenea cu pricina cred că îşi imaginează că dacă el claxonează dintr-o dată se va întâmpla o minune dumnezeiască. Ce să fie, ce să fie? El crede că maşinile îşi vor lua zborul şi el va rămâne în intersecţie singur. Pentru că speră la un astfel de moment de libertate, o ţine pe a lui, TU TU TU- şi claxonul tot sună.
Ce faci tu? Uneori nu îl bagi în seamă, iar alteori îţi vine să ieşi din maşină să-l smotoceşti o lecuţă.
Hai să ne uităm puţin la piaţa claxoanelor. Ce nu crezi că există o piaţă a claxoanelor? Ohooo. Păi la câte varietăţi de produse sunt, ar fi culmea să nu se formeze o piaţă specializată. Există mai multe tipuri de claxoane, şi noi romanii, pentru că am fost învăţaţi din moşi strămoşi să fim strângători, ne procurăm mai multe claxoane în timpul vieţii. “ Las’ maică să fie acolo că nu ştii când ai nevoie de un claxon”.
1) TU TU TU pentru cei mici– sloganul acestui claxon – fiul mare către cel mic : “ Tu eşti de vină că mami nu mă mai iubeşte. TU TU TU, frăţiorule, mi-ai furat iubirea mămicii mele şi pentru ăsta uite că te bat acum şi îţi iau jucăriile.”
2) TU TU TU pentru şcolari:- sloganul acestui claxon- mama exigentă către copilul scoalar: “ TU TU TU trebuie să înveţi mai mult, TU TU TU trebuie să faci exerciţii suplimentare, TU TU TU trebuie să iei note mari ca să ajungi cineva în viaţă.”
3) TU TU TU pentru adolescenţi:- sloganul acestui claxon- iubita către iubit: “TU TU TU nu ştii cum să mă iubeşti. TU TU TU ar trebui să te schimbi ca relaţia noastră să funcţioneze aşa cum se cuvine. “
4) TU TU TU pentru proaspeţi angajaţi:– sloganul acestui claxon-şefu mare şi angajatul nou “ TU TU TU eşti incompetent şi neatent. TU TU TU vei avea salariul mai mic dacă persişti cu atitudinea asta de rebel.”
5) TU TU TU pentru soţ şi soţie:– sloganul acestui claxon- soţia către soţ” TU TU TU nu te mai duce la mama ta săptămânal dacă vrei să mai ai viaţă cu mine. TU TU TU trebuie să-mi aduci flori şi să mă iubeşti mai mult. Să nu mai zic că TU TU TU eşti leneş şi dormi până la 9.”
Aceste TU TU TU- claxoane sunt cele mai vândute. Le-am prezentat pe acestea pentru că sunt cele mai bine promovate de noi toţi. Hai recunoaşte că într-o formă sau alta ai şi tu claxoane din aceste categorii. Îţi dai seama că la fiecare categorie prezentată există multe subcategorii… Cercetătorii britanici au descoperit că sunt în jur de 1234.4321.5678 astfel de categorii de claxoane ( îţi dai seama câte combinări de n luate câte k sunt?).
Care este treaba cu TU TU TU- relaţia claxon? Am fost săptămâna asta la un eveniment susţinut de Aleth Naquet care a vorbit şi mai mult a demonstrat practic cum stă treaba cu Metoda Espere. Printre altele a menţionat şi despre aceste relaţii CLAXON- cele de tipul TU TU TU.
Care sunt metodele care hrănesc o relaţie claxon-TU TU TU?
1) Injoncţiunea– îi dictăm celuilalt ce să facă, cum să facă, cum să se simtă, cum să nu se simtă, ce trebuie să facă, ce nu trebuie să facă.( ex: Nu trebuie să îţi fie frică de întuneric. Trebuie să iei note mari.)
2) Ameninţările şi santajul-prin acestea îi furăm liberal arbitru celui din faţa noastră şi jucăm cum nu se poate mai murdar.( ex: Dacă nu mergi cu mine înseamnă că nu mă iubeşti. Dacă nu mănânci tot ce ai în farfurie vei fi închis în camera ta o zi întreagă.)
3) Devalorizările– atacarea încrederii omului din faţa ta prin formulări de tipul “ eşti/nu eşti.( ex: Eşti un iresponsabil, un dezordonat şi un leneş. Nu eşti în stare de nimic.)
4) Relaţii dominant- dominat– puterea vine de la un singur partener al relaţiei. Cel mai adesea se dau ordine. Omul la ordine reacţionează fie prin SUPUNERE fie prin OPOZIŢIE. ( ex: Mănâncă! Stai cuminte! Fă acum raportul!)
Cum putem noi să renunţăm la claxoanele din casă?
- Vorbeşte despre tine celuilalt, nu celuilalt în locul lui.
- Confruntă-i pe cei care îţi spun “Nu ştii table înmulţirii.” şi spune-ţi la rândul tău părerea: “Da, tu crezi că nu ştiu tabla înmulţirii, dar eu te asigur că o ştiu foarte bine.”
- Nu îl lăsa pe celălalt să vorbească în locul tău.
- Adu dorinţa în faţă( în spatele oricărei frici se află o dorinţă). Propune-i celuilalt dorinţa ta şi nu frică ta.
După evenimentul lui Aleth mi-am propus să fiu mai atentă la claxoanele pe care le trimit şi la claxoanele pe care le primesc. Îmi imaginez cum ar fi chiar să auzim nişte claxoane în viaţa noastră ori de câte ori emitem sau receptăm un mesaj claxon. Wow. O mare nebunie.
Imaginează-ţi că de fiecare dată când primeşti sau transmiţi un mesaj claxon-TU TU TU pierzi un lucru drag sufletului tău( aşa cum se întâmplă şi în fotografie cu aparatul foto care este pe cale să cadă în mare).