Marilena Nicolaescu: Înainte şi după divorţ


photo 2Motto: „Ştiţi de ce vă tot îmbolnăviţi? Fiindcă vă stresaţi prea mult şi aţi uitat să fiţi fericite! Din fericire, fericirea se poate reînvăţa…”

Mă tot bântuie reclama asta în ultima vreme. Chiar aşa! Am uitat să fim fericiţi! Dar putem reînvăţa. Putem?!

Mă gândesc uneori că am fost şi eu un copil fericit şi care credea că lumea este a lui. Aşa mi-aduc aminte de mine pe vremea când stăteam cu bunicii: încăpăţânată, ambiţioasă, veselă, curajoasă, curioasă. Aşa cum sunt copiii iubiţi. Dar vremea aia s-a terminat şi m-am mutat la părinţi. Şi tot ceea ce a fost până atunci… a dispărut ca prin farmec. Doar că nu era farmecul din poveşti, ci mai degrabă blestemul vrăjitoarei. M-am trezit, la vremea şcolii, într-o casă pe care n-o cunoşteam decât ca musafir, cu un frate mai mic, şi el străin, şi nişte părinţi ocupaţi prea mult cu conflictele dintre ei ca să mai aibă timp şi atenţie faţă de noi, copiii. M-am adaptat condiţiilor, am învăţat să supravieţuiesc printre bătăi, beţii, scandaluri… Mai mult, am performat: am învăţat cum să minţi, să provoci, să faci rău. Şi mi-am promis că eu nu voi fi niciodată ca părinţii mei!

Am ajuns o tânără speranţă, am fugit din oraşul meu celebru în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea, am venit la facultate în Bucureşti şi am respirat libertatea.

Am cunoscut un bărbat, m-am îndrăgostit, m-am căsătorit. Am urmat inconştient traiectoria proiectată de mama. Nici măcar nu m-am întrebat dacă asta era ce voiam eu! Ştiam doar că aşa este normal, toată lumea aşa face. Şi m-am străduit să-mi construiesc o familie frumoasă. Dar cum, când eu nu ştiam ce înseamnă asta?! Nu mă raportam decât la cum să nu fie familia mea.

Aşa că… am eşuat lamentabil după 14 ani de încercări disperate. Lumea mea s-a prăbuşit. M-am simţit ca o jucărie: dorită şi iubită când e nouă şi frumoasă, dar când s-a învechit, o arunci la coş… Nu îmi găseam nici un rost, nu mă mai interesa nimic, nici măcar copilul meu care avea doar doi ani. Nu voiam decât să mor, atât. Dar n-a fost să fie! Şi acum mă bucur!

Pentru că acum ştiu că momentul ăla a fost doar începutul unei vieţi noi. Mi s-a dat o nouă şansă, iar eu am profitat din plin de ea. Remarca odată un prieten că viaţa mea se împarte în „înainte” şi „după” divorţ. Înainte, uitasem să mai fiu eu, uitasem cum e să fiu femeie, luându-mi în schimb prea în serios rolul de mama şi soţie. Şi cu atâta seriozitate, nici măcar nu mă mai bucurăm de rolurile mele: eram un roboţel care-şi îndeplinea sarcinile programate, şi-atât. Eram absentă emoţional. Iar asta se simţea! Şi uite-aşa, în ajunul Anului Nou în 2005, lumea mea s-a prăbuşit: m-am trezit brusc o femeie singură, cu un copil mic, neştiind deloc ce mă aşteaptă, ce voi face de acum, unde să mă duc. Iar un divorţ schimbă tot: statutul social, prietenii, casa, poate şi job-ul, vacanţele şi multe altele… M-am simţit pierdută, speriată. Nu ştiam cu cine să vorbesc fără să rănesc, nu suportam să stau în casă în prezenţa soţului, chiar dacă acolo se afla şi băieţelul meu care avea nevoie de mine, nu aveam idee de procedurile juridice necesare pentru divorţ, mă vedeam doar „bună de nimic”. În momentul ăla am clacat pur şi simplu şi nu a mai contat nimeni şi nimic. Voiam doar să mor, să dispar

Am trecut de la depresie la furie, acceptare, înţelegere şi apoi iubire. Cu paşi mici, cu multă muncă şi răbdare, cu oamenii speciali pe care i-am întâlnit, am devenit ceea ce eram cu adevărat, dincolo de măşti şi visele altora.

Chiar dacă divorţul este un eveniment traumatizant, poţi să-i supravieţuieşti. Şi nu numai: poate fi un pas important în transformarea ta, în descoperirea a ceea ce eşti tu, dincolo de ce aşteaptă alţii de la tine sau ce cred alţii că e bine pentru tine, dacă îţi asumi responsabilitatea pentru ceea ce eşti şi alegi să faci.

Un răspuns la „Marilena Nicolaescu: Înainte şi după divorţ

  1. Pingback: Alexandra Dragomir: Înainte şi după divorţ | alexandra dragomir·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s