Omul ca un şantier


_DSC0048_2Am fost weekend-ul care tocmai a trecut la întâlnirile cu Jampa Lungtog. Au fost două zile pline de calmitate, autenticitate, descoperiri şi tot ce-i mai frumos pe lumea asta. Două zile am avut în faţa noastră un călugăr de o calmitate şi de un umor fantastic. Multe învăţături au fost şi probabil că se vor vedea pas cu pas în tot ceea ce sunt şi fac de aici înainte- pentru că astfel de întâlniri schimbă multe în interiorul tău. Aleg astăzi însă să vorbesc despre omul şantier?

Ai văzut un şantier în viaţa ta? Ai văzut agitaţia? Ai văzut oamenii şi maşinăriile mişcându-se de colo până colo de dimineaţă până seara? Fiecare are un rol. Toţi compun un întreg. Dacă unul nu îşi face treaba cum trebuie, ceilalţi au de suferit. Ai văzut cât de repede se mişcă de colo până colo- ca nişte furnicuţe? Ai văzut că fiecare echipă are un plan de executat? Există şi o dată de începere şi una de finalizare a lucrărilor şi uite că pare că totul este sub control.

Există cred mai multe tipuri de şantiere:

  • Şantier neînceput-în stadiul de planificare;
  • Şantier început;
  • Şantier în lucru;
  • Şantier părăsit;
  • Şantier  închis( odată cu încheierea lucrărilor).

Ce înseamnă însă şantier? Şantier= o construcţie care încă este în construcţie, nu este încă terminată.

Cum ar fi să vedem oamenii ca pe un şantier? Unii par să fie şantiere terminate… şi ce facem noi? Ne apropiem de ei şi suntem siguri că vom trăi alături de ei iubirea eternă. Uite cum începe îndrăgosteala. Vezi şantierul care până la urmă chiar poate să fie în lucru sau chiar la început ca pe unul terminat. Te îndrăgosteşti de omul din faţa ta nu pentru ceea ce este el cu adevărat ci de proiecţia pe care tu o faci asupra lui. Toate bune şi frumoase la început. Plimbări în parc, floricele, zorzonele, ieşiri superbe în oraş, ţinut de mână, sărutat, seri pasionale. Asta până când oare? Până când începi să dai percepţiile jos din cârca omului de care crezi că eşti îndrăgostită. Şi ce face el? Rămâne în “şantierul” gol:). Începi să-l vezi aşa cum este el. Începi să îl percepi aşa cum este el nu cum ai vrea tu să fie el. Uite cum şantierul(omul) acesta ia forma lui adevărată. Începi să vezi şi muncitorii leneşi din şantier. Îşi face apariţia poate şi băutura- omul de pe şantier mai are din când în când nevoie de un viciu. Începi să vezi că deşi promite că îşi va finaliza construcţia pe 20 ian, acesta( omul de care tu te-ai îndrăgostit) tot amână să facă ceea ce a promis. Vezi că parcă încet încet şantierul pe care tu la început îl vedeai terminat nu mai este nici pe departe aşa. Începi poate să-l vezi că pe un şantier plin de oameni fără scop, leneşi, care trag de timp şi care nu au vreo şansă să finalizeze lucrările.

 Ce faci tu în acest moment? Parcă două drumuri îţi apar în cale.

Unul este cel în care începi să accepţi şi să începi să-l iubeşti pe omul de lângă tine pentru ceea ce este el cu adevărat. Laşi deoparte proiecţia pe care ai făcut-o tu asupra lui şi începi să-l înţelegi, iubeşti, respecţi pentru ceea ce este el. În plus, atunci când îţi cere ajutorul tu îl ajuţi cu drag pentru că ştii că dacă el va fi mulţumit de şantierul lui şi oamenii din jurul lui vor avea de câştigat linişte şi calm. Începi parcă să laşi îndrăgosteala deoparte şi să începi să iubeşti acest şantier pentru ceea ce este el cu adevărat. Te bucuri de fiecare descoperire şi parcă îl iubeşti din ce în ce mai mult. Începi să vezi lucruri pe care până acum percepţia ta nu te lasă să le vezi.

Un alt drum este să spui “ Gata, asta nu este şantierul pe care îl merit eu!”. Ce se întâmplă acum? Îţi iei jucăriile şi pleci în căutarea altui şantier. Începi să cauţi şi la un moment dat găseşti un şantier strălucitor. Stai şi aici câteva luni după care fix  aceeaşi poveste se întâmplă. Îţi dai seama că şantierul nu era aşa strălucitor. Ce faci? Treci la alt şantier. Uite cum se scurge viaţa ta din şantier în şantier, din percepţie în percepţie.

Tu ce drum alegi? Ce pereche de pantofi foloseşti ca să mergi pe drumul tău către acel şantier dorit. Vezi că dacă ai în picioare pantofi diferiţi îţi va fi extrem de greu să te deplasezi.

Zi cu zâmbet alături de şantierul tău. Apropo, ştiai că în corpul tău în fiecare minut mor şi sunt înlocuite 3 miliarde de celule? Chiar că suntem ca un şantier….

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s