Coaching pe meleaguri străine


_DSC0037Săptămâna care tocmai a trecut am urmat un program al lui Jacob Sokol – I Kinda Wanna be a coach– un program care mi-a arătat care este perspectiva despre coaching în străinătate. După cum ştiţi sunt pasionată de coaching şi vreau să las ceva în urma mea în acest domeniu aşa că zilnic îi acord timp preţios de creştere.

Iată ce vreau să împărtăşesc şi cu voi:

Crează valoare în vieţile oamenilor– Coaching este o formă de a aduce valoare în viaţa oamenilor şi în viaţa ta. Hai să fim serioşi… cum putem noi oare să aducem valoare în viaţa altora dacă noi ne târâm de pe o zi pe alta. Eu, ca şi coach sunt în faţa ta pentru mai mult decât nişte întrebări.

Crează produse şi servicii “PROFUNDE” şi  fă mai mult decât să-i serveşte pe oameni- UIMEŞTE-I- Eu cred că misiunea tuturor oamenilor este una măreaţă. Dacă tu ţi-ai ales vocaţia de coach ai nevoie să modelezi o lume care să uimească, o lume în care să îi asişti pe oameni să-şi modeleze viaţă pe care ei şi-o doresc( nu pe care tu o doreşti pentru ei).  Fii creativ şi ieşi din turmă. Sunt mulţi coachi în România… DE ce să te aleagă oamenii pe tine? Care sunt diferenţiatorii tăi? Am primit un sfat şi vi-l dăruiesc şi vouă:” Petrece 30 minute din ziua ta pentru a găsi cum poţi să construieşti servicii PROFUNDE şi cum poţi să-i UIMEŞTI pe oameni. “

Distrează-te– Am văzut mulţi coachi care sunt trişti şi înspăimântaţi de cum or să facă rost de clienţi.  Din programul lui Scott am învăţat că dacă încetez să mă distrez înseamnă că ceva este greşit şi am nevoie de ceva schimbări. Cu cine şi ce să încep? Cu mine. Ai răbdare şi astfel nu vei ucide distracţia.

Construieşte încredere şi ascultă de instinctele tale– Nici-o şcoală de coaching nu o să te poată învăţa cum să îţi asculţi instinctele. Cine te poate învăţa? Tu cu tine. Atât. Zilnic îmi doresc să construiesc încredere pe oriunde calc şi să am încredere în instinctele mele.

Eşti tu un model? Ca şi coach lucrezi cu multe provocări. Oare poţi să aduci tu valoare adăugată dacă tu asişti un om să fixeze o chestie la care tu stai foarte prost?  Ce am învăţat din acest program? Un coach adevărat recunoaşte când ceva nu merge la el şi spune aşa” Şi eu am provocarea asta acum, dar am să fiu alături de tine, în procesul tău, cum pot eu mai bine. “. Hai să recunoaştem că nu suntem zen. Eu una nu sunt.

Este bine că piaţa de coaching a explodat? Mentorul lui Scott spunea că este un lucru foarte bun.  De ce? Pentru că atunci când vrei să fii coach începi să lucrezi la a ta persoană şi cu cât mai mulţi oameni care îmbrăţişează vocaţia asta cu atât lumea este puţin mai bună. Este o nevoie reală ca oamenii să privească în interiorul lor şi să facă “lumină în întuneric”. Oamenii ăştia susţin că diferenţa o va face momentul în care oamenii vor decide  să trăiască din coaching… Astfel, vor rămâne în picioare acei care lucrează neîncetat la ei şi la modul în care aduc ei valoare în lume. Ceilalţi se vor pierde.

Coaching-ul este practică permanentă– Să nu crezi că dacă eşti om cu ditamai diploma în mâna eşti un coach mai bun. Dragi colegi, diploma este o foaie de hârtie în mâna unui om. Cine contează mai mult dintre cele două? Eu cred că omul. O diplomă certifică faptul că ai fost acolo, dar nu şi că eşti pregătit să fii aici. Am discutat cu mulţi coachi şi îi apreciez pe cei care pun mare preţ pe practica permanentă şi nu pe diploma aia pe care dai o căruţă de bani.

Care este mesajul tău, ca şi coach?- Imaginează-ţi că eşti pe scenă timp de 30 de secunde şi că mesajul tău va schimba lumea în care trăieşti. Cum ar suna mesajul ăsta? Eu am acceptat provocarea şi am generat o super idee ce va ajunge curând pe “marile ecrane”.

Eşti prea tânăr pentru meseria asta? Toţi oamenii din programul lui Scott au confirmat idea conform căreia vârstă este un obstacol în mintea noastră nu şi în viaţa reală. Chiar şi la 21 de ani poţi începe această vocaţie pentru că sigur se vor găsi 10 oameni care să aibă nevoie ca TU să îi asişti şi nu altcineva. Ai încredere în tine şi lasă frica deoparte.

Oferă-ţi dreptul să refuzi anumiţi clienti- Mi-a plăcut maxim această informaţie oferită de Andreea Owen.  Tipa spunea că ea pune stop unui proces de coaching dacă clientul nu vrea să facă schimbări în viaţa lui. Îi dă banii înapoi şi îl roagă să se întoarcă atunci când este pregătit cu adevărat. Ea a spus că nu “trage” mai mult decât clientul ci îi oferă spaţiu să crească aşa cum vrea şi poate el. Spunea că refuza clienţi şi atunci când era la început şi nici bani de chirie nu avea, dar avea integritate.

Este ok să nu le cunoşti pe toate– Am observat adesea în conversaţiile pe care le-am avut cu câţiva coachi că uneori intrăm în pantă lui “ te doare spatele pentru că ai o problemă cu părinţii, te doare în gât pentru că ai ceva de spus care te macină” şi uneori pare că există o explicaţie pentru toate. Eu cred că oamenii merită să fie luaţi individual şi nu băgaţi  într-o singură oală. Este ok să nu ştiu eu de unde vine problema ci să fiu lângă client 100%.

Explorează şi oferă ajutorul tău. Oferă înainte să ceri.

Mai sunt multe de împărtăşit, dar este suficient pentru astăzi. Îmi iau pantoful şi adidasul şi merg în lume în modul în care eu am ales să merg. Vă pup şi vă doresc călătorie plăcută! 

 

2 răspunsuri la „Coaching pe meleaguri străine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s