Networking-ul bată-l vina


1456135_502547663176711_1639693275_n (1)În ultimele trei luni am participat la multe evenimente şi am cunoscut foarte mulţi oameni. În permanenţă am făcut tot posibilul să stau de vorbă autentic cu oamenii şi să îmi păstrez curiozitatea. Şi uite aşa s-au adunat oameni faini pe lângă noi şi pas cu pas îmi construiesc comunitatea de oameni pe care o vreau aproape.

Pentru că sunt în perioada de observaţie am continuat să fac asta şi la evenimente. Iată ce a ieşit… Mi-am dat seama că în momentul în care se dă marele start la networking ne împărţim în mai multe categorii de oameni şi pornim în “lupta pentru câştigarea cât mai multor cărţi de vizită”. Ne luăm în luptă toate armele- de la măşti de experţi până la un teanc de cărţi de vizită tocmai scoase de la tipar. Năvălim asupra “cotropitorilor” şi îi deposedăm de cărţile de vizită şi apoi trecem la următorii. Nu stăm de vorbă prea mult cu ei pentru că ceea ce noi urmărim este “deposedarea de carte de vizită” şi apoi trecerea la următoarea victimă.

Eram la un eveniment mare, cu vreo sută de participanţi şi iată că se dă drumul la networking. Merg să iau un pahar de apă, stau liniştită şi începe orbservarea. Încep să văd mai multe tipologii şi iată cum mă îndrept eu către agendă pentru a le nota.

Cei care aleargă după contacte– îl recunoşti de la o poştă. Are tolbă plină de cărţi de vizită şi îl vezi cum se mută de la un grup la altul într-un ritm ameţitor. În fiecare grup stă câteva minute, ia cărţile de vizită, zâmbeşte aşa puţin forţat şi merge mai departe. Tot aşa până când speaker-ul ne invită din nou să luăm loc pe scaune şi omul cu pricina parcă îşi numără în gând cărţile de vizită strânse. După faţa lui vezi dacă este mulţumit de performanţă sau nu. Oricum mai are o şansă la final de eveniment când începe maratonul de final.

Cei care îl sufocă pe speaker- Merge repede şi ia un pahar de apă şi apoi cu toată încrederea înainte se îndreaptă către speaker. Speaker-ul pare că este un guru şi că în pauză asta îi va da secretul adâncurilor( doar de speaker ştiut). Începe bombardamentul. Speaker-ul ar vrea să îşi ia şi el o pauză, să ia o gură de aer şi eventual un pahar de apă, dar nu se poate, bombardamentul începe să vină din toate părţile. După 10 minute de pauză este deja înconjurat. Oamenii l-au prins în cerc şi curge cu întrebări din toate direcţiile.

Cei care stau liniştiţi pe scaun– Probabil că aţi văzut şi voi că sunt oameni de o linişte de nepătruns, stau ei acolo liniştiţi pe scaunul lor şi fie se gândesc la ale lor fie reflectează asupra celor învăţate în timpul cursului. Sunt pur şi simplu în lumea lor şi pare că acolo în lumea lor este linişte şi pace. Omul ăsta nu aleargă după contacte. Dacă cineva se aşează lângă el, omul nostru îl primeşte cu drag şi începe să îi vorbească simplu şi frumos.

Cei care fug la masă sau la baie-Imediat ce se dă drumul la networking se face o coadă imensă la baie sau la masă. Mă gândesc eu că există două motive pentru care dăm bir cu fugiţii la baie- fie chiar avem nevoie la baie, fie nu avem chef să stăm de vorbă şi să facem networking.

Cei care au discuţii autentice– Văd adeseori grupuri de oameni care radiază. Se vede de la o poştă când oamenii din grup au discuţii autentice şi sunt acolo interesaţi să se cunoască. În cazul lor nu prea văd cărţile de vizită la vedere. Se vede pe chipul oamenilor că sunt intersati de omul pe care îl au în faţă, că sunt curioşi şi încântaţi de ce aud. Oamenii aceştia reuşesc să construiască legături solide.

Mă gândesc în termeni de rezultate şi cred că atât timp  cât ne păstrăm autenticitatea şi curiozitatea vom construi nişte legături puternice cu cei pe care îi întâlnim la evenimente. Prefer astfel, să cunosc trei oameni, dar să ştiu că am mai mult decât cărţile lor de vizită. Recunosc că am fost în toate categoriile descrise mai sus. Să nu credeţi că cei care scriu sunt perfecţi. Eu una nu sunt. Cred că m-aş plictisi de mine dacă aş fi perfectă. Acum însă am făcut alegerea de-a cunoaşte oamenii şi de-a forma legături puternice.

Cu ochişorii ăştia mari privesc lumea ce se desfăşoară chiar aici în faţa mea. 

Tu cum alegi să faci networking acum?

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s