La o simplă privire aruncată pe proverbele noastre româneşti îmi dau seama cât de mare poate fi impactul lor asupra noastră ca naţiune. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când mă gândesc la mine şi îmi aduc aminte că la şcoală am avut ore special dedicate învăţării proverbelor. Îmi aduc aminte că nu prea înţelegeam mare lucru din ele şi nici nu le vedeam aşa super folositoare. Le-am învăţat pentru lucrarea de control şi îmi aduc aminte că la lucrare trebuia să redau semnificaţia proverbelor. Atât. De ce se întâmplă în mintea mea atunci nu se ocupa nimeni.
Merg eu la un moment dat acasă şi nu ştiu cum încep să vorbesc cu Stefi( surioara mea) despre proverbe. Îmi povesteşte că a început să înveţe la scoală proverbe şi că ea nu crede că proverbele sunt adevărate. Acela a fost momentul în care sinapsele mele au început să fumege şi mi-am dat seama de multe lucruri legate de proverbe. Mintea mea a făcut legătura între unele proverbe româneşti, credinţe limitative şi comportamente definitorii ale poporului român.
Hai să aruncăm o privire şi să vedem împreună care-i treaba…
Așchia nu sare departe de trunchi – asta cumva limitează gândirea românului că ar putea să îşi depăşească condiţia, că ar putea să fie şi să facă mai mult decât au reuşit ai lui părinţi. Şi uite aşa, românul se complace în starea în care este şi dă vina pe familia în care s-a născut.
Găina vecinului pare curcă – fie că avem palate, parcă tot ce are vecinul este mai frumos şi mai măreţ. Trăim într-o continuă comparaţie cu cei din jur. Când suntem mici şi venim cu un 8 acasă, părinţii ne întreabă “ Dar Andreea cât a luat? ” şi uite aşa începe spectacolul din viaţa noastră.
Banu-i ochiul dracului – proverb pe care îl putem transforma foarte uşor în credinţă limitativă. Acum am încrederea că dacă personajul malefic ar avea ochi sigur nu ar fi monede de 50 de bani:) Ce formează o astfel de zicere în cultura poporului român? Frică. Şi uite aşa se rămâne la capitolul “ mai bine sărac decât bogat”.
Când pisica nu-i acasă, șoarecii joacă pe masă – Păi merge aşa şi uite cum când pleacă şeful, angajatul începe să dea cu responsabilitatea lui de pământ şi stă la ţigară o oră întreagă, intră pe facebook şi se chat-uieşte cu prietenii şi rapoartele lui stau şi rancejesc. Când este şeful în preajmă ar fi în stare să-i pupe şi picioarele pentru o avansare.
După război mulți viteji se arată– Vedem asta în fiecare zi. Toţi ne dăm cu părerea şi părem că suntem zei. Ştim de toate. Suntem cei mai deştepţi şi cei mai spirituali. Când vine vorba să punem în practică lucrurile despre care vorbim cu atâta patos… ups… sigur va fi implementat începând de mâine sau de luni( după caz şi posibilitate).
Cine-i harnic și muncește ori e prost, ori nu gândește– cu asta am încheiat că lista mea mai conţine alte zeci de proverbe pe care le-am selectat în ultimele zile de căutări în “ cultura poporului român”. Ce îţi transmite acest proverb? Las frate ca mai bine alergăm după super soluţii de îmbogăţire, mai bine jucăm lunar la loto, mai bine căutam să jucăm murdar decât să muncim zilnic pentru ceea ce ne dorim. Calea uşoară te ademeneşte cel mai uşor şi uite aşa când pune Alexandra articolul “ Cum să faci bani mulţi, repede şi uşor” ne înghesuim să găsim marea comoară.
Nu-mi place generalizarea aşa că admit din tot sufletul că unele proverbe chiar au impact pozitiv asupra noastră în schimb ce altele dau o justificare romanului pentru viaţa mizerabilă în care cu voia lui alege să trăiască. În rest, în ultima perioadă observ din ce în ce mai mulţi români dornici să construiască lucruri mari despre care uneori vorbesc mai puţin, dar fac mai mult.
Aşa în încheiere îmi aduc aminte de o seară cu prietenii. Era ziua unei prietene şi am pus o întrebare simplă celor aflaţi acolo, “ Care sunt lucrurile de care eşti tu mândru/mândră?. Mulţi au zis că asta cu mândria nu prea este bună şi au schimbat întrebarea, dar eu am reţinut ce a spus Bogdan…” Cine nu este mândru înseamnă că nu este conştient de cine este el şi de ce face el bine. “
Îţi mai spun şi că proiectul meu video este pentru oameni deschişi la minte şi la suflet, oameni care îşi deschis ochii ca să vadă realitatea fără să o ascundă sub preş şi oameni care vor să facă ceva pentru a avea o viaţă mai bună.
Foarte frumos articolul Alexandra, excelent punctate indemnurile proverbelor care le-ai ales ca si exemplificare! Mi-a facut placere sa imi aduc aminte si intrebarea pe care ai pus-o la acel workshop unde am participat si eu , ce amintire draga :).
O completare , daca-mi permiti: „mai bine sarac, dar cinstit”. Iar proverbul „banul e ochiul dracului” nu e limitativ, ci unul de atentionare. Personal cunosc suficient de multi oameni care s-au imbogatit subit si au adoptat un comportament de geniu, iar cel de langa el e un fel de sluga.
Proverbele din intelpciunea populara au un rol mult mai important decat am crede noi, doar ca mintea noastra limitativa le-a limitat si lor intelesurile.
Multumesc amandurora pentru completarile si gandurile faine. Chiar si astazi vorbeam cu un prieten drag, Dorin, despre articol si despre faptul ca pana la urma conotatia pe care o dam este la latitudinea noastra.