Avem nevoie de modele


 

Hai să vă povestesc o întâmplare faina. După ce am ieşit din ASCIG, după cinci ani de voluntariat am simţit să fac ceva care chiar să se întoarcă în socitatate şi am pornit să construiesc alături de prieteni dragi Ideas4talent. Un proiect de suflet prin care am dorit să aducem în prim plan adevăratele valori ale României. Ştii care a fost dorinţa/intenţia/ motivaţia mea când am început să construiesc această agenţie? M-am uitat la viaţa mea şi mi-am dat seama că mi-a fost dificil să iau legătura cu modelel adevărate şi mi-am dorit să construiesc un mediu propice pentru ai mei copilaşi. Sunt convinsă încă de faptul că eu sunt responsabilă de mediul în care se vor naşte şi vor creşte ai mei copilaşi aşa că m-am apucat de treabă şi multe din lucrurile pe care le fac au în spate intenţia să construiesc un mediu propice pentru  ai mei copilaşi  şi pentru oamenii care aleg să fie parte din mediul acesta.

Tu crezi că avem nevoie de modele? Eu zic că da. Ştii de ce? Modelarea oricum se produce, fie că suntem în preajma unor oameni demni de-a le urma exemplu sau nu. Cred că procesul este asemănător cu cel al generării de rezultate. Indiferent dacă faci ceva sau nu, rezultatele or să apară, vor fi sigur în funcţie de calitatea acţiunii tale.

În acest weekend am fost la întâlniri cu un  călugărul minunt, Jangchub, şi am să împărtăşesc cu voi care sunt calitatiile unui mentor/model/maestru şi ale unui discipol.

Când ne uităm la un mentor ar fi frumos să ne uităm la următoarele aspect:

  • Are un comportament etic- atunci când ai un comportament non-etic nu înseamnă că ucizi în mod direct, doar că mentorul bun îşi propune întotdeauna că prin  tot ceea ce face el să nu facă rău celorlaltor fiinţe.
  • Este intelept- această atitudine se reflectă în tot ceea ce face şi este.
  • Este liniştit şi calm- din aceste atitudini rezultă mai multă claritate, stabilitate şi energie a minţii.
  • Are entuziasm- când ne uităm la entuziasm avem nevoie să ştim că el este opusul lenei
  • Este bogat în învăţături.
  • Abil în a explica învăţăturile lui- are capacitatea să explice învăţăturile lui. Călugărul povestea de un mentor care ştia să explice lucruri foarte complicate în cuvinte simple şi puţine.
  • Înţelege vidul- care este un antitod al ignoranţei.
  • Demonstrează compasiune.
  • Nu se lasă descurajat de provocările care îi apăr pe parcurs- are răbdare cu toate tipuri de discipoli.

Şi că treaba mentorului să poată ajunge la discipol şi discipolul are nevoie de anumite calităţi:

  • Să aibă o atitutine deschisă-daca este încăpăţânat şi încrezător în toate ideile lui nu va putea să asculte şi să audă învăţăturile maestrului.
  • Denotă şi cultivă inteligenţă- are capacitatea să distingă între bine şi rău şi nu crede orbeşte în tot ceea ce i se transmite ci analizează, testează şi crede.
  • Are dorinţa să înveţe şi să aplice- inutil ştii multe dacă faci şi eşti puţine.
  • Demonstrează respect- o caracteristică a relaţiilor sănătoase care este nevoie să vină din partea ambelor părţi. O cantitate mare de respect venit de la o singură persoană nu este suficientă ca să suplinească lipsa de respect din partea celeilalte persoane.
  • Ascultă cu atenţie când cineva îl învaţă- iar pentru aceasta concentrare are nevoie să ştie şi care îi este intenţia cu care face ceea ce face.

Avem nevoie de modele. Doar că ele nu apar peste noapte la uşa casei noastre şi ne spun:” Te implor să fii discipolul meu, te implore să mă laşi să te învăţ şiş a te inspir.” Nu, nu se întâmplă aşa. Ai nevoie să pleci în căutarea lor. Să îţi oferi timpul necesar ca să ajungi la ei.  Şi da, oamenii pe care îi păstrezi aproape vor adăuga ceva din personalitatea lor şi personalităţii tale.

Ce am învăţat eu zilele astea că uneori să fii încet înseamnă să fii rapid. Uneori dacă faci totul dintr-o dată este semn că vei abandona repede. Aşa că fă suficient de mult astăzi astfel încât să te asiguri că vei continua şi mâine.

Şi ca să nu rămână nişte vorbe pe hârtie…te provoc să te uiţi la viaţa ta şi să vezi în ce arie simţi nevoia unor mentori.  Gândeşte-te că ai toate resursele necesare şi vezi care ar fi mentorul alături de care ai vrea să petreci următoarea perioadă de învăţare. Apoi mergi şi spune-I ce ai în cap. Altfel rămâne un articol scris pe blogul Alexandrei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s