Banii SUNT


_DSC0457 copy2Salutare om fain,

Este linişte. Simt să scriu. Fac linişte şi în mintea mea poposeşte o întrebare: Ce este banul? Este el oare o unitate monetare, este un mijloc de schimb, un instrument financiar? Sau pur şi simplu banul este o energie?

Răspunsurile tot vin. Am sentimentul că sunt prea multe răspunsuri şi am ameţit. Fac linişte şi în liniştea asta îmi aduc aminte de întâlnirea mea cu un călugăr tibetan. Un om simplu care, printre altele, mi-a vorbit despre iubire şi despre definiţii pe care le preluăm fără să le trecem prin filtrul personal. Spunea că lumea este plină de contradicţii şi definiţii puse într-un mod eronat. Îmi spunea că societatea a preluat luna octombrie ca fiind luna a zecea când în fapt octombrie provine din latinescul octo care înseamnă opt. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu luna noiembrie care provine din latinescul novem= nouă, dar în realitate este un cuvânt corespondent pentru luna a unsprezecea.

Minunat gând, dar ce legătură are el cu ideea de bani? Are o foarte mare legătură. Ne-am născut şi am crescut cu anumite definiţii. Pe unele le-am preluat ca fiind adevărate, doar pentru că veneau din partea celor dragi nouă. Pe altele însă ne-am oferit şansa să le trecem prin filtrul personal. Am descoperit astfel că deşi sunt potrivite pentru întreaga lume pentru noi nu sunt deloc potrivite. Unele definiţii, deşi eronate, au fost preluate, iar altele au fost trecute prin filtrul personal şi au fost transformate.

Lucrez de la 18 ani. A fost alegerea mea. Mi-am dăruit multe provocări, iar acum am luat decizia ca banii să vină din ceea ce îmi aduce mie plăcere şi este de folos şi celor din jurul meu. Am ajuns la conştientizarea că banii, dincolo de orice definiţie, sunt o energie pe care

  • o cer;
  • o dăruiesc;
  • o primesc;
  • o refuz;

Conceptele “cer, dăruiesc, primesc şi refuz” sunt folosite şi în metoda dezvoltată de Jacques Salome- Metoda ESPERE, metodă folosită în comunicarea interumană. Hai să revenim la bani.

Banii sunt o energie pe care o cer- Atunci când cer bani îmi asum toate riscurile asociate. Oferta mea este independentă faţă de răspuns. Cel către care lansez această ofertă are şi el la rândul lui libertatea să o primească sau să o refuze. Valoarea ofertei are legătură cu ceea ce simt eu că merit. Am trăit momente în care oamenii din jurul meu îmi tot spuneau că munca mea valorizează mai mult. Vedeam şi eu asta, doar că a fost nevoie să mă iau pas cu pas şi în ritmul meu. Am ales să cer o anumită sumă de bani când m-am convins pe mine că o merit. Eu una nu am putut altfel. Şi recunosc că am încercat. Îmi aduc aminte şi acum. Am scris la un moment dat un mail şi am cerut o sumă dublă faţă de cea pe care o simţeam eu potrivită. După ce am trimis oferta mi-am observat gândurile şi mi-am spus: ” Nu o să primesc aceşti bani pentru că pentru moment nu sunt eu convinsă că îi merit.” Ghici ce? Nu i-am primit atunci.

Conştient sau mai puţin conştient atunci când lansăm o ofertă transmitem următorul mesaj: Cer ca munca mea să fie valorizată la nivelul la care şi eu o valorizez. Astfel, banii vin către noi ca o consecinţă a valorizării personale.

Banii sunt o energie pe care o daruiesc– Şi de această dată îmi asum toate riscurile asociate. Ne limităm uneori gândindu-ne astfel: “trebuie să câştig bani” şi “am nevoie să cheltui bani” pentru a satisface anumite nevoi. Într-o viaţă în care oamenii sunt conştienţi însă de energia banilor, lucrurile nu se opresc însă aici. Procesul în care dăruieşti bani este vital. Îmi aduc aminte că a fost un moment în viaţa mea în care am luat decizia ca pentru o perioadă să nu particip la evenimente gratuite şi să dăruiesc bani oamenilor pe care îi apreciez.

Conştient sau mai puţin conştient atunci când dăruim bani transmitem următorul mesaj: Îţi mulţumesc pentru ceea ce tu aduci în lume. Îţi valorizez muncă şi îţi mulţumesc. Astfel, banii, mai devreme sau mai târziu, se vor reîntoarce către tine ca o consecinţă a valorizării celorlalţi. Valorizarea celorlalţi presupune înainte de toate o puternică valorizare personală.

Banii sunt o energie pe care o primesc– Oamenii valoroşi, construiesc produse şi servicii valoroase, dar din păcate, nu de cele mai multe ori primesc valoarea corespunzătoare. De ce? Pentru simplu fapt că în subconştientul lor îşi repetă la nesfârşit: “ Nu merit! Cine sunt eu să primesc atât de mulţi bani? Mi-e teamă. Sigur o să vrea ceva mai târziu de la mine!” Se întâmplă de multe ori ca poziţionarea noastră pe piaţa să fie una greşită. Apoi, viaţa să ne aducă în cale clienţii potriviţi. Aceştia ne deschid ochii către preţul corect pe care ar fi fain să-l avem. Un dar minunat pe care ar fi foarte fain să-l primim cu braţele deschise.

Conştient sau mai puţin conştient atunci când primim bani transmitem următorul mesaj: Simt că ceea ce dăruiesc eu este uneori mai valoros decât îmi pot eu imagina. Sunt deschis. Astfel, banii vor continua să vină către tine ca o consecinţă a deschiderii tale şi a valorizării personale.

Banii sunt o energie pe care o refuz- Dacă până acum lucrurile au fost uşor de înţeles, când vine vorba despre a refuza bani, omul are tendinţa să spună că este o adevărată nebunie. Cum să refuzi bani? Simplu. Oferind la schimb un simplu şi sincer “NU”. Refuzul unei oferte poate să constituie o nouă oportunitate. Timpul şi energia ta pot fi direcţionate către proiecte de mai mare impact pentru tine şi pentru cei din jurul tău. Alegerile ne aparţin. Responsabilitatea pentru alegerile făcute ne aparţine şi ea în totalitate. Procesul acesta, de a refuza, funcţionează bidirecţional. Funcţionează atunci când decizi să refuzi să primeşti bani, dar şi atunci când decizi să refuzi să oferi bani.

Conştient sau mai puţin conştient atunci când refuz banii, transmit următorul mesaj: Îmi respect muncă şi simt când este mai bine pentru mine să refuz decât să accept. Îţi ofer ţie oportunitatea să găseşti pe cineva potrivit nevoilor tale. Astfel, renunţi la a lucra pe bani mulţi pentru lucruri care se afla în contradicţie cu tine, renunţi la a lucra pe bani puţini pentru că “ Nu are bani clientul, iar eu vreau să muncesc.” Astfel, îţi asumi să primeşti cele mai potrivite proiecte pentru tine.

CERE, DĂRUIEŞTE, PRIMEŞTE ŞI REFUZĂ! Banii vin către noi ca o consecinţă a acţiunilor noastre. Hai să ne luăm pas cu pas şi în ritmul nostru.

Mulţumesc.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s