Stop, Ciclu si Menstruaţie


12072684_1020630964635877_7679285297879059467_n

creaţie foto: Andrei Gherasim

Este dimineaţă. Dimineaţa mea începe de foarte dimineaţa. La 4 am început să deschid ochii şi ce să vezi o durere mă tot vizita. Durerea m-a întors pe toate părţile. Ei, stai liniştit că nu mor de la o simplă durere, unde pui că este una din ăia care are drum către mine pe fiecare lună. Fată dragă, eşti puţin cam nebună, doar nu vorbeşti de menstruaţie? Uite că da, m-am cam lecuit de subiecte tabu. Cu cât un subiect este mai acoperit cu atât îţi dăruieşte mai puţine.

Stăteam eu de dimineaţă şi parcă pe lângă durere veneau mii de gânduri. Stăteam în linişte fără să dau buzna în pastile. Până nu demult nici nu aveam pastile în casă, dar de când m-am mutat la ţară am acces şi la ele, dar asta nu înseamnă că am şi nevoie. În fine, cred că asta este o altă poveste. Hai să revenim la oile noastre.

Eu simt clar că durerea nu este eternă. Vine şi trece. Durerea este ca orice alt lucru care se întâmplă în viaţa asta. Draga de ea ne învaţă despre impermanență. Să vă zic că am auzit despre impermanență prima oară la un seminar cu un călugăr budist şi mi-a părut o adevărată revelaţie. Doamne, câtă uşurare să trăieşti cu gândul că aici totul este îmbrăcat în straie de impermanență. Lucrurile vin şi plecă. Oamenii vin şi pleacă. Durerea vine şi pleacă. Da, chiar şi iubitul/iubita ta vine şi pleacă. Recunosc că încă mai am de acceptat la partea aia legată de oameni. Accept moartea, dar nu-mi refuz durerea, căci altfel aş trăi ca un naufragiat. Şi asta este altă poveste, dar ce-i faci…

Tendinţa noastră este să facem orice ca să înlăturăm durerea. Alergăm la doctor. Alergăm la farmacie. Alergam cu pumnul de pastile în mână şi ups durerea tot persista. Ei acum, logic că încă nu sunt nebună….vorbim aici de dureri pe care am putea să le lăsăm în PACE. Cred că rolul doctorilor este unul măreţ. Cred că există în lumea asta oameni care dăruiesc semenilor lor. Aşa îi văd eu pe doctori şi accept rolul lor măreţ. Eu aici vorbesc despre tendinţa noastră de-a alerga mult prea devreme să stopăm o durere.

Şi stai că acum nu vorbesc despre tine şi despre mine în primul rând. Ei, acum dacă se potriveşte ceva şi pentru tine….să fie primit :). Când eram mică am luat multe pastile. Mergeam la cofetăria din oraş şi confundam femeile de acolo cu asistentele şi îmi povestea mama că urlam ca în gură de şarpe. Mă săturasem de pastile şi de injecţii. Pur şi simplu uneori cred că am luat prea multe pastile când eram mică şi acum fiinţa mea s-a revoltat. Şi revolta asta are multă magie în interiorul ei.

Mi-am dăruit libertatea să stau cu durerea. Şi viaţa mi-a adus confirmări. Uite, este seara şi am o durere de cap de nu te văd. Renunţ la planul de a scrie sau de a mai face orice alt lucru. Merg fac o baie şi mă bag la somn. Ei, durerea tot acolo este, dar nu ştiu cum se face că în câteva momente am adormit. Dimineaţa ce să vezi…durerea de cap a dispărut ca prin minune şi eu sunt nouă…acum sunt pregătită să scriu şi să fac tot ce îmi doream aseară. Unde pui că pare că am mai multă energie acum decât aseară.

Să revin la menstruaţie. Menstruaţia este o perioadă magică din viaţa unei femei. Pare că pe fiecare lună corpul nostru ne aminteşte că există un CICLU în tot şi toate şi că merităm un STOP de la tot şi toate. Menstruaţia este o binecuvântare. Pare nebunie curată. Aoleu, iar mi-a venit menstruaţia… Nu o să mai port pantalonii mei preferaţi…aia albi cu bulinuţe. Văleleu, dar oare pantalonii să fie mai importanţi decât corpul meu? Menstruaţia pentru mine este o perioadă în care îmi sărbătoresc feminitatea. Şi este magic că avem o astfel de perioadă. Am stat lângă femei care au fost obligate să renunţe la ovare şi toate cele şi normal că a dispărut şi ciclul şi nu-i deloc uşor.

Ce inventivi au fost şi romanii ăştia când i-au spus acestei perioade STOP sau CICLU. Păi da, este un STOP de la toate cele. În periada asta am parcă mai multă atenţie pentru mine. Am vreme să-mi mângâi în linişte burta. Am vreme de băi calde şi lungi şi parcă trimit duşurile rapide în vacanţă. Am vreme să-mi aduc aminte că femeia este o binecuvântare. Am vreme să am atenţie pe mine. Am vreme să-mi sărut în linişte bărbatul. Am vreme să mă joc şi fără să fac dragoste. Am vreme de mine. Am vreme de el. Am vreme pentru noi. Am vreme să mă văd ca o binecuvântare. Am vreme să-mi amintesc că în pântecul meu în curând va sta în linişte o nouă fiinţă magică. Am vreme să mă consider o binecuvântare pentru că am venit aici şi să dăruiesc viaţa unui sufleţel.

Menstruaţia este un semn că femeia este în perioada ei de creaţie magică. Draga de ea ne mai dă puţin răgaz pentru noi. Pentru mine este o perioadă magică, o perioadă în care pot continua să fac ceea ce îmi place, dar parcă totul cu mai multă linişte şi atenţie. Să îţi mai zic una faină. Eram înainte de treasure hunt şi draga de menstruaţie a bătut la uşă. Unde mai pus că aveam de urcat până pe Moldoveanu. Să îţi zic că a fost una dintre cele mai magice urcări pe munte? Am urcat cu încredere, cu atenţie şi cu ochii deschişi. Da, am simţit parcă fiecare pas de pe muntele ăsta. Iar bucuria a fost parcă şi mai mare. Mi-a dăruit sentimentul că sunt puternică şi că lucrurile vin în viaţa mea pentru a mă susţine nu pentru a mă îndepărta de ce iubesc eu. Să nu va mai zic că atunci când am ajuns în vârf de munte ziceai că m-am cucerit pe mine. Un sentiment înalt pe care parcă nu am cum să-l explic aici. Simt doar că avem o putere magică în interiorul nostru şi că este sărbătoare atunci când spunem puţin STOP şi o vedem cu ochii deschişi.

Menstruaţia pentru mine rămâne o binecuvântare. Vine cu o durere de câteva ore şi apoi sta în linişte. Îmi dăruieşte certitudinea că durerea nu-i permanentă şi că totul vine şi pleacă aşa cum se întâmplă într-un ciclu magic. Natura funcţionează după cicluri. Animalele trăiesc după ciclurile naturii. Viaţa însăşi are ciclurile ei. Hai că îmi vine în gând un exerciţiu de la logică din clasa a nouă. Dar las ca asta este altă poveste.

Hai că a mai venit un gând. Zice că perioada asta ne mai dăruieşte ocazia să spunem NU. Adică noi, chiar noi, femeile blânde şi iubitoare descoperim că rămânem tot atât de blânde şi iubitoare chiar şi atunci când spunem NU RĂSPICAT. Da, şi iaca aşa se mai face puţină curăţenie în mediul nostru.

Te iubesc femeie. Te iubesc pentru că îţi acorzi atenţie şi iubire. Te iubesc pentru că ai acceptat că aici totul poartă haina impermanenţei. Te iubesc pentru fiecare durere pe care o laşi să se transforme. Te iubesc pentru fiecare clipă de linişte şi zbucium. Te iubesc pentru fiecare lună pe care o trăieşti conştientă de cât de măreaţa eşti. Te iubesc şi îţi mulţumesc pentru că ai citit cu deschidere.

 

2 răspunsuri la „Stop, Ciclu si Menstruaţie

  1. Esti minunata! Recunosc, nu am mai citit niciodata un articol despre perioada noastra de magie si iti impartasesc trairile. Intotdeauna s-a intamplat sa ma simt mai feminina in aceasta perioada , zic eu , binecuvantata!
    Multumesc !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s