Când mă fac mare vreau să mă fac PĂSĂTOR


20160828_135358

creaţie foto: Loredana Vlădăreanu

-Mami, ce vrei tu să te faci când o să te faci mare?
-Mami, eu vreau să mă fac PĂSĂTOR.

Îmi privesc copilul. Mă priveşte cu nişte ochi mari şi blânzi. Îl ascult căci din momentul în care s-a născut îmi tot vorbeşte despre o lume în care chiar şi eu, om în toată firea, mi-ar plăcea să trăiesc zi de zi. Ieri mi-a zis că oamenii înainte trăiau în magie şi erau magicieni la fiecare colţ de stradă. Mă priveşte şi începe să-mi vorbească. Eu îl ascult şi îmi dau seama cât sunt de binecuvântată.

-Mami, eu vreau să mă fac PĂSĂTOR.

Mă uit la el şi el se prinde că în lumea asta cuvântul asta-i cam nou, dacă nu cumva inexistent. Păi da, nepăsător pe toate drumurile, în toate frazele, dar păsător sună cam într-un fel.

-Cum mă mami să nu existe PĂSĂTOR în limba noastră? Oamenii ăştia au dormit când au venit pe lume cuvintele importante? Oricum, eu când vreau să mă fac mare vreau să mă fac PĂSĂTOR.

-Cum este mami un om care este PĂSĂTOR?

Copilul se uita nedumerit la mine. Îi cam pare ciudat că nu ştiu eu, eu care sunt mama. Cu blândeţe începe să-mi explice cu vorbe simple.

-Uite mami cum stă treaba. Un PĂSĂTOR este un om care renunţă la NEPĂSARE…adică începe să trăiască precum o PASĂRE. Într-o zi decide că a obosit de la atât de multă NEPĂSARE, renunţa la NE şi decide să trăiască precum o PASĂRE. 

Mă uit la el cu bucurie. Tac şi ascult. Simt că mai are multe de spus. Îl ascult cu bucurie şi mă simt binecuvântată că îi sunt mămică.

Ştii ce face toată ziua un PĂSĂTOR? Se mişcă şi îi PASĂ. Îi pasă de sine, îi pasă de cei din jurul lui, îi pasă de munte, îi pasă de mare, îi pasă de cel mic şi plăpând, îi pasă de cel mare şi puternic şi tot ce face el este să se mişte şi să îi pese.

PĂSĂTORUL este un om simplu. Inspiră şi expiră şi el ca tot omul. Vede tot cu doi ochi şi aude tot cu două urechi. PĂSĂTORUL este un om simplu. Să nu-ţi mai zis că tot cu două picioare merge pe stradă. Este simplu şi trăieşte simplu şi autentic. Ei, se mai urcă din când în când în vârf de munte şi începe să cânte la tilincă. Este modul lui de-a cânta cot la cot cu muntele. Ei, una peste alta, PĂSĂTORUL este un om simplu. Ei şi ce să-ţi mai zis. Foloseşte tot hârtie igienică la toaletă şi drept să-ţi spun PĂSĂTORUL este un om simplu cu toate ale sale.

PĂSĂTORUL este mic şi nu ţopăie pentru noi jucării. Dragul de el începe să înţeleagă că de unele nu are nevoie. Dragul de el începe să dăruiască din jucăriile sale şi altor copilaşi şi înţelege că nu pierde nimic dacă împarte din ce este al lui şi cu ceilalţi copilaşi. PĂSĂTORUL nu bate din picior când ceva nu merge după planul lui malefic şi când părinţii renunţă să joace după cum cântă el. PĂSĂTORUL spune ce îi place şi ce nu îi place, dar fără să arunce castronul cu mâncare….mâncare gătită cu mare drag de a lui mămică. PĂSĂTORUL când este mic se joacă ore întregi cu o simplă bucată de hârtie. El îşi imaginează o întreagă lume începând de la acea bucată de hârtie. PĂSĂTORUL dăruieşte şi îi pasă şi de ceilalţi copilaşi. Unoeri vine la mămica lui şi o roagă să dăruiască ceva de mâncare şi colegului de la colţ de stradă. A văzut că dragul de el astăzi nu a mâncat mare lucru la şcoală. PĂSĂTORUL este mic şi îi pasă.

PĂSĂTORUL creşte mare şi se îndrăgosteşte. Dragul de el începe să se cunoască. Ştie ce îi place. Ştie ce îl face fericit, dar ce să vezi…îl ascultă şi pe celălalt şi iaca aşa descoperă că deşi diferiţi, oamenii sunt minunaţi fix aşa cum sunt ei. PĂSĂTORUL trăieşte ca o PASĂRE şi tot ce ştie el este că dacă vrea să continue să trăiască precum o pasăre are nevoie să-l lase şi pe cel din faţa lui să trăiască precum o pasăre. PĂSĂTORULUI îi pasă de sentimentele celuilalti. Acum să fim serioşi, dragul de el nu este mereu de acord cu celălalt, dar îi pasă şi acceptă şi părerea celui din faţa lui. PĂSĂTORUL înţelege că este diferit, dar nu puţine sunt serile în care pur şi simplu ascultă. PĂSĂTORUL vorbeşte uneori puţin. Adoră să asculte şi simte că asta-i forma lui cea mai pură de respect . PĂSĂTORUL nu umblă cu şantaje emoţionale. PĂSĂTORUL nu bate cu pumnul în masă şi nici nu este nebun după putere. PĂSĂTORUL nu se luptă să deţină adevărul absolut. PĂSĂTORUL accepta când greşeşte. PĂSĂTORUL nu-i gelos şi nici nu provoacă gelozia copilărească. PĂSĂTORUL iubeşte pur şi simplu. PĂSĂTORUL nu se pricepe mereu la vorbe măreţe, dar el mereu arată cum iubeşte. PĂSĂTORULUI nu-i plac copilăriile şi când are ceva de spus, spune direct. PĂSĂTORUL nu se răzbună şi acceptă o despărţire pur şi simplu. PĂSĂTORUL ştie că lucrurile merg de fiecare dată în direcţia potrivită. PASATORUL te ţine în braţe şi ai sentimentul că respiră iubire. PĂSĂTORUL te încurajează să-ţi trăieşti visul şi te provoacă din când în când să te ridici, să te mişte şi să trăieşti ca o PASĂRE. PĂSĂTORUL creşte mare, se îndrăgosteşte şi îi pasă.

PĂSĂTORUL creşte iar şi deţine propria lui afacere. Dragul de el începe să cunoască şi lumea afacerilor. Are visuri măreţe. Dăruieşte măreţ şi îi pasă. PĂSĂTORULUI îi pasă de angajaţi. PĂSĂTORULUI îi pasă de clienţii lui. Este conştient că ai lui clienţi îi pun o felie de pâine pe masă şi este zilnic recunoscător. PĂSĂTORUL ştie că afacerea lui este una măreaţă, dar nu se bate cu pumnul în piept. Nu-şi vorbeşte concurenţa de rău. Atunci când poate chiar oferă recomandări. PĂSĂTORUL vinde, dar dincolo de orice iubeşte oamenii şi îi pasă de ei. Nu vinde ca să vândă ci pur şi simplu dăruieşte tot ce are el mai bun în fiecare moment. PĂSĂTORULUI îi pasă şi mereu îşi zice: vreau să dăruiesc tot ce am eu mai bun şi în fiecare seară să pun capul pe pernă liniştit. Vreau ca fiecare ban care vine către mine să aducă ceva magic pentru cel care îl dăruieşte şi pentru asta am nevoie să-mi pese. PĂSĂTORUL refuză unele afaceri pentru că pur şi simplu vrea să se păstreze curat şi în conformitate cu cine şi-a promis el că este. PĂSĂTORUL merge lin, pas cu pas şi cu încredere că paşii îl poartă în locurile cele mai potrivite. El a învăţat că scurtăturile sunt obositoare şi uneori nu fac mai mult decât să te poarte în locul de unde ai plecat. PĂSĂTORUL îşi cunoaşte clienţii şi preferă să construiască relaţii de lungă durată. Nu-i place să dea lovitura şi apoi să se facă nevăzut. PĂSĂTORULUI îi pasă de nevoile clienţilor. Dragul de el acceptă că sunt servicii pe care nu le poate livra. Spune NU atunci când este potrivit. PĂSĂTORUL creşte iar, deţine propria afacere şi îi pasă.

PĂSĂTORUL devine bătrân şi continuă să-i pese. O PASĂRE care a zburat o viaţă întreagă nu poate să se oprească din zbor la bătrâneţe. PĂSĂTORULUI îi pasă.

-Mami, uite am folosit cuvinte din astea pentru oameni mari ca să mă poţi înţelege. Dacă ar fi să-ţi explic în cuvinte puţine, ţi-aş spune că PASATORUL este o PASĂRE care zboară şi prin zborul ei atinge pur şi simplu alte suflete. PĂSĂTORULUI îi pasă de aripi, de vânt, de oameni şi ştie că prezenţa lui poate să atingă şi alţi oameni. Aaaaaa, dar stai mămica, PĂSĂTORUL nu este tipul ăla care se calcă pe el în picioare pentru binele celuilalti. Omul ăsta este prea mafiot ca să nu-şi dea seama că RESPECTUL faţă de PĂSĂTOR în sine face că prezenţa lui în lume să fie şi mai înfloritoare.

-Mami, acum zic să mergem să adunăm nişte prune din grădină. Zice că se apropie toamna şi că prunele astea sunt numai bune pentru o ţuică delicioasă.

-Te iubesc, omule PĂSĂTOR. 

PĂSĂTORUL trăieşte lin şi în zilele noastre. Din când în când mai întâlneşte chiar şi un fluture. Atunci tace şi mulţumeşte căci simte el că PĂSAREA asta îl readuce mereu pe tărâmul magiei. 

ps: Multumesc Dragos Anastasiu pentru cuvantul PĂSĂTOR.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s