Femeia, menstruația și graiul lui „merit”


Se face liniște. Respir. Respir. Respir. Îmi simt corpul și mă bucur căci și astăzi am primit o nouă viață. Respir. Deschid ochii pentru o clipă, apoi îi închid la loc. Stau în liniște. Da, astăzi nu mă ridic din pat ca vântul. Îmi dăruiesc timp. Îl am. L-am primit. Se face liniște. Stau cu ochii închiși și respir. Îmi simt respirația cum îmi liniștește corpul. Sunt în viață. Ce binecuvântare. Ce dar măreț. Stau cu ochii închiși și cu inima deschisă. Nu alerg să mă îmbrac repede, să pregătesc mâncare, să fac ordine prin casă, să las totul pregătit înainte să plec. Nu. De data asta stau. Stau minute bune. Sunt în pat și s-a făcut liniște. Ochii îmi sunt închiși. Mă trezesc cu blândețe. Respir. Pur și simplu, las corpul să se trezească lin. Fără alergare. Astăzi…fără alergare. Respir. Trimit respirația mea peste tot prin corp. Îmi imaginez cum corpul meu se bucură de respirația asta lină. Duc respirația bucuriei peste tot prin corp. Mi-e bine. Mi-e bine. Duc respirația mea către inimă. Dragă inimă, ce vrei tu să trăiești astăzi? Duc respirația mea prin locurile în care uneori am dureri. Trimit respirația mea peste tot. O trimit către gândurile apăsătoare care în unele zile vin cu greutate peste ființă mea. Sunt în siguranță. Respir. Respir. Respir. Simt cum îmi înflorește corpul. Respir. Ochii îi las încă închiși. Mi-e bine. Încep să îmi mișc corpul lin și fără grabă. Merit. Merit o dimineață în care trezirea să fie lină și blândă. Îmi ofer blândețea pe care vreau să o găsesc în lume. Îmi ofer iubirea pe care vreau să o simt lângă mine. Se face liniște. Deschid ochii și mai stau aici câteva minute bune. Mă simt. Dimineața asta are nevoie să fie trăită pe pace. Mi-e bine cu mine. Respir profund. Respir profund. Respir profund și mă trezesc altfel.

În timp ce apă pentru ceai clocotește pe foc, vine către mine un gând. Viața asta este o binecuvântare . Durerile vin uneori că să ne trezească și să ne spună în felul lor: hai dragă mea, viață este o flore plină de binecuvântari. Respir și trăiesc pe rând binecuvântările.

De câteva zile mă tot gândesc la menstruație. O lungă perioadă din viața mea am crezut că este normală durerea. O trăiam lună de lună la început de menstruație. Ora mea de durere. Parcă îmi integrasem durerea în program. Era ca și când mă trezeam, îmi beam ceaiul, luăm micul dejun și puțin mai târziu îmi programăm o oră de durere. De unde toate astea? De ce să cred că durerea este normală? De ce să mă mint că nu-i multă durere și că o pot îndura? De ce să nu îmi ofer timpul pentru altceva?

Draga mea femeie, durerea nu-i normală atunci când vine vorba de menstruație. Nu o zic eu ci doar am auzit asta într-o zi și parcă mi-au ajuns cuvintele în corp și am simțit că asta-i adevărul meu. Menstruația este o sărbătoare a femeii. Menstruația vine ca să curețe. Menstruația vine ca să ne spună: Ești o binecuvântare, dragă mea femeie. Menstruația vine ca să îmbrățișeze femeia și să îi spună: dragă mea, acum stai puțin și privește-te. Ce vezi?

Era ianuarie. Mergeam spre grădiniță. Trecusem pe la stadion și acum eram pe drumul cu acei copaci măreți. M-am oprit și m-am gândit ce pot să fac acolo pentru mine. Da, merg la grădiniță. Acum nu am cum să merg să fac o baie lungă cu plante. Acum nu am cum să stau întinsă să îmi mângâi pântecul de sub paturile de acasă. Acum nu am cum să dorm și să îmi odihnesc interioare. Ce poți face acum pentru tine, dragă mea? Un gând lin a venit fără să-l aștept prea mult. Am început să îmi masez centrul mâinilor. Un gest simplu, dar blând și plin de iubire. Mă masam și îmi spuneam că durerea nu-i normală și sunt pregătită să trăiesc și altă experiență la menstruație. Mergeam pe stradă spre grădiniță și îmi masam mâinile. Doamne, ce trăire. Durerea parcă se risipea și în corpul meu se așeza liniștea. Mi-am adus aminte că la un moment dat aveam un joc cu Andrei. Ne luăm mâinile și ne făceam mișcări circulare în palmă. Era semnul nostru de iubire. Ne spuneam oriunde, fără de cuvinte, că ne iubim. Doamne, ce amintire blândă. Cu amintirea asta blândî am continuat să îmi masez mâinile. Treceau oamenii pe lângă mine și primul gând a fost: Doamne, ce or zice oamenii ăștia când mă văd mergând pe stradă masându-mi mâinile? A zburat repede pentru că nu-i treaba mea ce zic oamenii. Treaba mea este să fiu în liniște cu mine și dacă liniștea este adusă de o mângâiere, atunci sunt liberă să mi-o ofer. Oamenii pot spune multe, dar dacă accept, eu continui să simt durerea. Nu stă omul de pe stradă să îmi simtă durerea. Eu mi-o trăiesc și dacă am găsit o cale să o îmbrățișez, așa voi face. Am continuat. Până la grădiniță mi-am masat mâinile. Am intrat în grădiniță lin. Fără grabă. M-am uitat la corpul meu. Parcă îmi spunea din toate locurile lui că îmi mulțumește. Mângâierea palmelor a fost darul cel mai potrivit pe care corpul meu l-a primit acum. M-am uitat la durere. Nu mai era acolo. Pentru prima oară în viață mea nu mai există durerea de la menstruație. Ora mea de durere pur și simplu a zis că nu mai am nevoie de ea. Ziua a curs lin. Menstruația a curs fără să aibă nevoie de ora de durere de dinainte. Doamne, ce binecuvântare. Și totul a pornit de la o decizie așa lină. Te iubesc, dragă mea femeie. Te rog să păstrezi lângă tine, gândul că menstruația vine fără durere. Durerea nu-i normalitate.

Durerea nu-i normală. Pur și simplu. Eu simt că vine ca uneori răspuns al traiului nostru prea pe fugă. Uneori, un simplu gest de blândețe față de noi, poate să schimbe un întreg univers. Femeie dragă, te rog să te bucuri de momentul cu bărbatul tău. Da, nici aici nu are loc durerea. Sexul este o binecuvântare. Este o îmbrățișare divină plină de bucurie, plăcere și adevăr. Este o întâlnire a ființelor care trăiesc în bucurie. Nici sexul nu vine cu durere. Da, nici în acest caz nu-i nevoie de durere. Uneori, femeia de-a lungul timpului și-a tot spus că durerea ei este normală, este trecătoare, iar ea, pentru mai marele bine al familiei, este nevoită să suporte durerea. Nu, dragă mea. Durerea nu-i normală. O SPUN DIN TOATĂ INIMA. Durerea în timpul actului sexual nu-i normală. Dragostea este curgere, este adevăr, este întâlnire magică. Spune-i partenerului când ceva nu-i în regulă. Vorbește, ființă dragă. Ai dreptul să spui ce îți dorești. Ai dreptul să spui STOP. Ai dreptul să te iubești și să-l iubești pe el cu toată ființă. Ca să îl primim pe bărbat, simt că este nevoie înainte să ne primim pe noi.

Da, ca să ne bucurăm lângă al nostru bărbat uneori este nevoie de gesturi line pe care noi, femeile, să le facem pentru noi. Merităm un timp de liniște dimineața. Înainte să ne trezim și să plecăm unde avem treabă, merităm să mai stăm puțin în pat să respirăm și să ne pregătim corpul pentru o zi magică.

Merităm un timp în care să ne oprim din tot și toate și să ne mișcăm fundul. Da, mișcări line, circulare care să pună în mișcare interioarele. Merităm un timp în care să stăm în baie, să punem o melodie lină, să aprindem o lumânare parfumată, să punem niște ierburi prin apă și să STĂM. Merităm un timp în care să avem o discuție lină cu bărbatul nostru, iar el să știe ce ne bucură și ce nu ne bucură atunci când facem dragoste. Să fie o discuție de la inimă la inimă. Și el merită ascultat și pas cu pas să ne întâlnim într-un loc magic de unde dragostea între noi o să fie magie lină. Merităm mai multe pauze în timpul zilei în care să ne întrebăm: Dragă mea, cum te mai simți în corpul tău? Pe unde simți tensiune? Hai să ne mișcăm puțin. Hai să ne întindem. Hai să respirăm profund. Merităm să stăm tolănite pe iarbă cu burta în sus la soare sau în jos conectată la pământ. Merităm să ne gătim uneori pentru noi și atât. Fără oale de ciorbă pentru toată familia. Da, un fel de mâncare pentru noi. Atât. Merităm să ne îmbrăcăm colorat. Să alegem haine care să ne onoreze prezența pe pământul asta. Să curgă dragele de ele, să alinte pielea, să îmbrățișeze corpul și să ne facă să ne simțim feminine. Merităm să spunem oamenilor de lângă noi ce nu-i ok. Da, cu asertivitate. Iată realitatea, iată cum mă face să mă simt această realitate și iată ce idei îți dăruiesc. Totul spus dintr-o dimensiune a iubirii. Nu cu reproș ci cu dorința ca universul acesta să fie unul plin de iubire și adevăr. Merităm să ne vedem din când în când cu fetele. Da, cu femeile magice din viața noastră. Da, împreună se aduc laolaltă multe universuri. Împreună femeile au darul creației. Merităm să aducem în lume cele mai nebune visuri. Oricare simți că este darul tău, ai curaj, dragă mea, și hai să le aducem în lume. Merităm să respirăm din vârf de munte, dacă asta ne hrănește. Merităm să ne onorăm familia și neamul. Merităm să le spunem părinților: va iubesc și va mulțumesc pentru întâlnirea voastră. Datorită vouă iată-mă aici… în această viață. Și da, putem să le mulțumim chiar dacă aceștia nu sunt fizic lângă noi în această lume. Merităm iubire pentru lucrurile pe care “nu le putem încă” simți, realiza, trăi.

Te iubesc, femeie dragă. Merităm. Merităm. Merităm. Am un gând. Ia astăzi, de simți, un timp în care să stai în liniște și să scrii( de simți) pagină lui merit. Scrie “Merit” și apoi lasă cuvintele să se așeze lin. Ai încredere că se așează tot ce este mai potrivit pentru tine. Poți să îți dăruiești chiar mai mult de o pagină. Cât simți tu. Lasă pagină deschisă….de simți poți adauga și în zilele următoare. Citește când îți oferi timp în zi ceea ce ai scris și deschide-te către ceea ce meriți. Pas cu pas. Astăzi fac ceva pentru sufletul meu….mâine altceva și tot așa. Fără forțare ci cu adevăr. Vezi ce iese…

La final las câteva trăiri personale. Din luna ianuarie, din ziua aia în care am decis că menstruația vine fără ora ei de durere, am început să scriu după fiecare menstruație câteva gânduri. Am vrut să simt darurile acestui moment. Va las și vouă câteva rânduri din primele luni de experiență. Și da….menstruația a fost tare daruitoare în acest an.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s