Atelier pentru mămici și tătici: Sunt cel mai potrivit părinte pentru copilul meu


Se face liniște și în liniștea asta se aude un “te iubesc, mamă” și un “te iubesc, tată”. Acum câțiva ani, viața m-a adus printre copii. De iubit mi-a fost ușor, dar aveau aripi care aveau nevoie de zbor și aici am vrut să le fiu alături în forma cea mai potrivită. A fost nevoie să învăț zilnic cum să îi susțin în zborul lor. Mi-am dat seama că sunt educatoare, dar și femeie responsabilă de susținerea aripilor lor. Au fost multe seri în care mi-am pus întrebări, iar răspunsurile au venit în formele cele mai jucăușe.

Iubesc fiecare mamă din lumea asta. Va iubesc din toată inima mea pentru fiecare clipă pe care o trăiți pe pământul acesta. Voi, mame dragi, înfloriți pământul. Datorită vouă, viața renaște iar și iar și copiii aduși de voi pe lume, fac zilele de aici, de pe pământ, un rai. Da, viața pe pământ este un rai susținut de fiecare copil din fiecare casă. Și da, vă simt că nu vă este întotdeauna ușor. Poate sunt multe seri în care vă ia somnul plângând sau cu inima obosită și cu dor de o oră de odihnă. Copilul dăruiește la rândul lui viață pe pământ. Plantează în fiecare părinte semințele lui de iubire. Uneori, copilul nu vorbește direct despre iubire, dar fiecare faptă plantează în părinte iubirea. Și da, iubirea copilului este ascunsă uneori în întâmplări care aparent nu par a fi despre iubire. Te iubesc, mămică pentru fiecare moment în care îți privești copilul în timpul somnului și îi veghezi respirația. Te iubesc, mămică pentru fiecare moment în care îți iei în brațe puiul și el simte că nimeni și nimic nu poate să îi facă rău doar pentru că tu ești acolo și protecția ta este divină. Te iubesc, mămică pentru fiecare moment de neputință, de durere, de oboseală. Te iubesc, pentru cât de frumos dăruiești din timpul și din ființa ta copilului tău. Ești magică în fiecare clipă.

Iubesc fiecare tată din lumea asta. Va iubesc din toată inima pentru fiecare clipă pe care o trăiți pe pământul asta. Voi, tătici dragi, plantați semințele pentru înflorirea pământului. Datorită vouă, pământul este un loc mai bun de trăit și înflorit. Te iubesc, tăticule pentru fiecare moment în care îți strângi în brațe soția și îi spun cu toată ființa ta: “ Sunt aici lângă tine. Nici eu nu știu cum să procedăm, dar sunt sigur că împreună o să găsim o cale.” Te iubesc, tăticule pentru cum îți privești copilul și cum îl înveți să fie încrezător în forțele lui. Te iubesc, tăticule pentru clipele acelea în care te lași îmbrăcat în prințesă sau când îți porți copilul în cele mai provocatoare experiențe. Știu că îți este și ție greu în multe zile. Și da, ești tu bărbat în toate puterile, dar ai și tu emoții, dureri, răni de vindecat și oboseală. Ești potrivit așa cum ești. Te iubesc, tăticule pentru fiecare moment în care îți protejezi familia. Te iubesc, tăticule drag pentru fiecare clipă în care înveți cum să stai mai aproape de copilul tău. Ești magic în fiecare clipă.

Dragi părinți din lumea întreagă, vă invit pe 31 ianuarie, de la 18.30 la 21:00 la o seară magică. Întâlnirea va avea loc online și o să fie un tărâm de învățare lină, dar și de sărbătoare. Înainte de toate vreau să îți spun că ești părintele cel mai potrivit pentru copilul tău.

Metaforele au în viața mea un rol minunat. În rolul meu de educatoare, metaforele, jocul și iubirea, mi-au fost aliații din fiecare zi. Țin minte ca și când ar fi astăzi, ziua în care o fetiță mi-a povestit despre cum îi este ei frică. Eram la cercul de dimineață și ființa mea stătea și respira în fața unui copil care se deschidea și vorbea despre marile ei frici. Un moment în care timpul se scurge diferit. Când stai în fața unui adult și îi asculți fricile, este provocator, dar când stai în fața unui copil și îi asculți fricile, timpul se oprește. Primești șansa să asculți un copil, dar și marea responsabilitate să îi stai alături în modul cel mai potrivit pentru el. Și da, orice formare educațională ai face, nu te învață nimeni cum să procedezi în astfel de momente. Habar n-am de unde a venit inspirația. Țin minte că am privit-o și i-am spus “ Draga mea, putem să luăm emoțiile de mână. Hai să ne imaginăm că luăm frica de mână. De cealaltă mână poți lua orice altă emoție. Hai să chemăm lângă noi o emoție de care tu ai acum nevoie.” M-a privit cu ochii ei cei luminoși și plini de speranță. Mi-a spus dintr-o răsuflare: “ De cealaltă mână vreau să iau curajul!”. Am respirat secunde bune. Am lăsat ca timpul să ne îmbrățișeze. De atunci îmi povestea des la grădiniță despre experiențele ei în care ia emoțiile de mână și merge cu ele înainte. A simțit că este în siguranță să meargă mai departe cu emoțiile de mână. Metaforă asta a însoțit-o și nu vă imaginați cât de fericită eram să o văd că înflorește zi de zi. Ah! Și avea și o mișcare specifică atunci când pleca la drum cu emoțiile de mână. Minunatăăăăăă!

Pe 31 ianuarie, între 18:30-21:00 te invit să îți oferi un timp în care tu, ca părinte, să te sărbătorești. Întâlnirea noastră o să fie o oportunitate să îți simți timpul, să te uiți la tine cu mulțumire și cu încredere că ești cel mai potrivit părinte pentru copilul tău. Întâlnirea noastră o să fie ca o zi de grădiniță în care cei care rămân la grădiniță sunt părinții. Întâlnirea nu îți dezvăluie secrete de parenting și rețete magice despre cum poți să aduci perfecțiunea la tine în casă. Întâlnirea va aduce timp, umanitate, naturalețe, autentic și multe semințe de iubire.

O să îți povestesc despre cum metaforele pot ajuta copilul să “zboare liber”. Aduc exemple concrete din zilele mele de la grădiniță. Ohoooo! Și am multe exemple în care metaforele au făcut copilul să se simtă văzut, înțeles și ajutat să depășească o situație provocatoare. Exemplele te vor inspira și sigur o să prinzi poftă de meșterit metafore care să îți ajute puiul să crească armonios. Vom avea un moment special în care chiar tu o să meșterești o metaforă potrivită pentru tine, puiul tău și întreaga ta viață.

O să explorăm cum jocul poate să fie instrumentul cel mai lin de învățare pentru puiul tău. Îți dăruiesc instrumente care să te inspire să îți meșterești propriul tău joc. Îți spun încă de pe acum că jocurile de rol, de exemplu, pot ajuta copilul să depășească momente grele precum cele în care nu vrea să împartă deloc jucăriile cu ceilalți, momentele în care are un comportament agresiv față de sine și față de ceilalți, momente în care are fobii puternice sau pur și simplu momente în care tu îți dorești să plantezi în interioarele lui semințe ale valorilor umane. Da, jocul de rol îi ajută mult pe cei mici să devină prieteni cu empatia, spre exemplu.

În întâlnirea noastră va fi un moment în care o să te sărbătorești. Da, părinte drag, meriți ca dincolo de toate gândurile tale de “ce aș putea să fac mai bine”, să îți dăruiești un timp în care să te sărbătorești. Nu îți spun despre ce o să fie vorba ci pur și simplu te invit la joacă.

Vom avea și un moment magic de joc în care vom rescrie cuvintele primite de noi în viață, cuvinte pe care nu vrem să le dăm fix așa mai departe către cei mici. O să fie foarte interesant procesul. În esență ne vom uită la locul în care niște cuvinte au durut( ex: “De ce Andreea a luat mai mult decât tine?”, sau “ Uite ce dezordonată ești!” sau “ Nu ești în stare de nimic!”, Uite ce proastă/prost ești!”). Le vom rescrie prin joc și joacă și pas cu pas cuvintele noastre vor zbura diferit către cei mici. Căci da, ca să îi vorbesc celui mic cu blândețe este nevoie să mă obișnuiesc să îmi vorbesc mie înainte de toate cu blândețe. O să fie un exercițiu profund, dar lin și valoros.

Înscrierile pentru întâlnirea online din 31 ianuarie le primesc cu drag pe adresa dragomir.alexxandra@gmail.com. Te rog să specifici că îți dorești înscrierea pentru întâlnirea online “ Sunt cel mai potrivit părinte pentru copilul meu.” și orice altceva mai simți tu potrivit să îmi povestești. Promit să citesc cu drag și să îți trimit toate detaliile necesare pentru participarea la întâlnirea online.

Investiția în întâlnirea “Sunt cel mai potrivit părinte pentru copilul meu.” este de 117 ron( detaliile pentru plată le dăruiesc fiecărui om la înscriere). Pentru echipe de mămici și tătici investiția o să fie de 200/echipă. În cazul în care simți ca întâlnirea este valoroasă pentru momentul din viața ta de acum, dar partea financiara este o provocare, scrie-mi și facem ca lucrurile să se aseze. Suntem oameni dincolo de orice.

Ofer, pentru cei care își doresc în plus o întâlnire unu la unu în care putem să extindem sărbătoarea și să îți ofer suportul meu într-o provocare pe care simți că este important pentru tine să o explorezi alături de un om. Întâlnirea va fi online și îți promit să dăruiesc din timpul, din prezența mea și din toată experiența anilor în care i-am însoțit pe cei mici din rolul de educătoare. Investiția pentru o întâlnire unu la unu este de 170 ron și durează două ore. Detaliile legate de oră și dată le stabilim împreună.

Mă bucur de întâlnirea noastră încă de pe acum. Simt din inimă că este vremea să trimit în lume darurile mele. Le mulțumesc celor mici de la grădiniță pentru că mi-au fost cei mai magici formatori. Datorită lor mă pun astăzi în postura de a da mai departe din ceea ce știu. Și da, o să vă mărturisesc sincer că în această întâlnire o să dăruiesc din ceea ce știu, dar cel mai mult din ceea ce sunt. Vă mai spun că am pășit pe tărâmul grădiniței cu inima cât un purice. Veneam cu inima deschisă, dar conștientă de cât de multă responsabilitate aduce acest rol. Un job pe care l-am acceptat pentru că era în concordanță cu valorile mele, un job care mă ținea în legătură cu creația și cu tot ce iubeam eu la acel moment…m-a transformat zi de zi. La un moment dat, am simțit că pe lângă iubirea mea nespusă pentru cei mici, am nevoie și de o formare. Uite așa, am ajuns la 30 de ani să fiu studentă. Am terminat conversia în învățământul primar și preșcolar și mă bucur că decizia de a mă întoarce la Universitate a fost luată în cel mai potrivit moment din viața mea. Sunt o femeie simplă, un educator care s-a trezit de multe ori că și-a visat copiii de la grădiniță, o femeie care doarme în miez de noapte ca să poată termina niște fustițe pentru fetele mele de la grădiniță și niște pelerine pentru băieții mei de la grădiniță. Da, sunt un om normal și iubesc ceea ce fac. De curând, o fetiță din generația trecută mi-a spus “ De asta am eu încredere în tine”.( este la școală și vorbeam pe whatsapp despre cum se simte ea la școală și la un moment dat mi-a dăruit frază asta despre încredere).Vă îmbrățișez, vă respect pe fiecare în parte și vă aștept la întâlnirea din 31 ianuarie de simțiți că vă este potrivit să vă conectați la metafore, joc, iubire și alte copilării din astea care ne fac oameni mari. Ah! Și da, ține minte că ești cel mai potrivit părinte pentru copilul tău.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s